Πώς θα καταλάβετε εάν το νήπιο παιδί σας χρειάζεται λογοθεραπεία

Bigstock

Η γλωσσική ανάπτυξη στα νήπια είναι γρήγορη, αλλά αν το παιδί σας δυσκολεύεται με την ομιλία, ίσως να χρειάζεται λογοθεραπεία.

Ίσως να το έχετε παρατηρήσει πως ενώ τα άλλα παιδάκια μιλούν ασταμάτητα, το δικό σας είναι πιο ήσυχο, χρησιμοποιεί λιγότερες λέξεις ή επικοινωνεί διαφορετικά. Η σύγκριση και ο πανικός μπορεί να παρεισφρήσουν γρήγορα. Τότε αρχίζουν να εμφανίζονται οι ερωτήσεις «χέρι-χέρι» με τις ενοχές . Μπορεί να πιστεύετε πως δεν διαβάσατε αρκετά βιβλία ή χάσατε κάποιο κρίσιμο αναπτυξιακό ορόσημο.

Αλλά δεν έχετε κάνει τίποτα λάθος. Παρκάτω, θα διαβάσετε μερικά από τα «σημάδια» που δείχνουν πως το νήπιό σας μπορεί να χρειάζεται λογοθεραπεία αλλά και τα ορόσημα που συνήθως περιμένουμε από την ηλικία 1 έως 3 ετών

Ανάπτυξη λόγου και ομιλίας σε νήπια

Η γλωσσική ανάπτυξη στα μωρά και τα νήπια συμβαίνει με γρήγορους ρυθμούς. Είναι εκπληκτικό να το παρακολουθείς! Από εκεί που λένε λίγες λέξεις γύρω στα πρώτα τους γενέθλια, φτάνουν να λένε κατά μέσο όρο 200 έως 300 λέξεις μέχρι την ηλικία των 24 μηνών.

Όταν μία λογοθεραπεύτρια εξετάζει τις δεξιότητες ενός νηπίου, επικεντρώνεται σε διάφορες πτυχές, όπως είανι η κατανόηση και η χρήση της γλώσσας, η άρθρωση και πολλά άλλα.

Late talkers: Καθυστέρηση λόγου και ομιλίας στα παιδιά

Σημάδια που υποδηλώνουν ανάγκη για λογοθεραπεία

Σύμφωνα με το American Speech-Language-Hearing Association (ASHA), τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας χρειάζεται λογοθεραπεία περιλαμβάνουν:

  • Δεν χαμογελά ή δεν αλληλεπιδρά με τους άλλους
  • Δεν μιλά (4-10 μηνών)
  • Κάνει μόνο λίγους ήχους ή χειρονομίες, όπως το να δείχνει (7-12 μήνες)
  • Δεν καταλαβαίνει τι λένε οι άλλοι (7 μηνών-2 ετών)
  • Λέει μόνο λίγες λέξεις (12-18 μήνες)
  • Δεν κατανοεί εύκολα τις λέξεις (18 μηνών-2 ετών)
  • Δεν δημιουργεί σύνθετες προτάσεις (1,5-3 ετών)
  • Δυσκολεύεται να παίξει και να μιλήσει με άλλα παιδιά (2-3 ετών)
  • Δυσκολεύεται στην ανάγνωση και τη γραφή (2,5-3 ετών
  • Να λέει λανθασμένα τα π, β, μ και θ στις λέξεις (1-2 ετών)
  • Να λέει λανθασμένα τα κ, ζ, φ, τ, δ και ν σε λέξεις (2-3 ετών)
  • Ασαφή ομιλία ακόμη και σε οικεία άτομα (2-3 χρόνια)

2 χρονών δεν μιλάει καθόλου - Πότε η ομιλία του νήπιου θεωρείται καθυστερημένη

Ξεκινώντας λογοθεραπεία - Τι να περιμένετε

Η λογοθεραπεία βασίζεται στο παιχνίδι και στη διασκέδαση - έτσι μαθαίνουν τα νήπια- και δίνεται μεγάλη έμφαση στην καθοδήγηση των γονιών. Μια επίσκεψη διαρκεί συνήθως μία ώρα την εβδομάδα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γονείς ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στη συνεδρία και διδάσκονται πώς να χρησιμοποιούν τις διάφορες τακτικές που μαθαίνουν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας κατά τη διάρκεια της καθημερινής ρουτίνας και του παιχνιδιού.

Τα περισσότερα νήπια λατρεύουν να συμμετέχουν στη λογοθεραπεία. Ο θεραπευτής θα αφιερώσει χρόνο για να γνωρίσει τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας καλύτερα και εις βάθος.

Παιχνίδια που ενθαρρύνουν την ομιλία του παιδιού

Μια σημείωση σχετικά με την προσέγγιση «βλέποντας και κάνοντας»

Ορισμένοι παιδίατροι θα σας συστήσουν να «περιμένετε και να δείτε αργότερα τι θα κάνετε» αν οι δεξιότητες λόγου και ομιλίας του παιδιού σας έχουν μείνει πίσω. Μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι αυτός δεν είναι ο καλύτερος δρόμος. Αντ' αυτού, εμείς λέμε «υποστηρίξτε και δείτε».

Η υποστήριξη από μία/έναν ειδικό και η πρόληψη είναι το κλειδί για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved