Γλώσσα του σώματος: Όλα όσα θέλει να σας πει το μωρό σας
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που το νεογέννητο προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας.
Επειδή ακόμα δεν έχει αναπτύξει τη λεκτική επικοινωνία το μωρό σας προσπαθεί να σας μιλήσει χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος.
Με μια σειρά από κινήσεις, αντανακλαστικές ή μη, προσπαθεί να σε πει αυτά που νιώθει: Πόνο, χαρά, ανασφάλεια .
1. Κουνάει ή χτυπάει τα πόδια του
Τι μπορεί να σημαίνει: Το μωρό σας είναι χαρούμενο και περνάει ευχάριστα. Το χτύπημα του ποδιού είναι ο τρόπος που το μωρό σας εκφράζει την ευτυχία του. Κυρίως τα μωρά χτυπούν τα πόδια τους όταν βρίσκονται σε μπανιέρα ή ενώ παίζετε μαζί τους.
Πώς να ανταποκριθείτε: Μπορείτε να κρατήσετε το νεογέννητο σας στην αγκαλιά σας και να του τραγουδήσετε ένα τραγούδι . Μπορεί να συγχρονίσει το χτύπημα των ποδιών του με το ρυθμό του τραγουδιού και αυτό να του δώσει ακόμα μεγαλύτερη χαρά.
2. Σχηματίζει αψίδα με την πλάτη του
Τι μπορεί να σημαίνει: Ένα μωρό σχηματίζει καμάρα με την πλάτη του ως αντίδραση στον πόνο ή την ανησυχία . Κυρίως, τα μωρά τεντώνουν την πλάτη τους όταν υποφέρουν από καούρα.
Πώς να ανταποκριθείτε: Βοηθήστε το νεογέννητο να χαλαρώσει. Εάν το μωρό σας καμπυλώνει την πλάτη στη μέση του ταΐσματος τότε αυτή η κίνηση μπορεί να είναι σημάδι παλινδρόμησης.
5 εύκολοι τρόποι για να βοηθήσετε τo νήπιό σας να μάθει νέες λέξεις
Ο σωστός τρόπος να μιλάτε στα παιδιά, σύμφωνα με ειδικό
3. Χτυπάει το κεφάλι του
Τι θα μπορούσε να σημαίνει: Τα μωρά χτυπάνε το κεφάλι τους στο πάτωμα ή στα κάγκελα της κούνιας τους όταν πονάνε.
Πώς να ανταποκριθείτε: Εάν το μωρό σας χτυπά συχνά το κεφάλι του για μεγάλα διαστήματα τότε είναι καλό να επισκεφθείτε έναν παιδίατρο .
4. Πιάνει τα αυτιά του
Τι μπορεί να σημαίνει: Το μωρό που πιάνει τα αυτιά του θέλει να εκφράσει τη χαρά του ότι τα… ανακάλυψε! Εάν το μωρό σας πιάνει το αυτί του και ταυτόχρονα κλαίει τότε μπορεί να πονάει στο αυτί.
Πώς να ανταποκριθείτε: Χαρείτε μαζί με το παιδί σας για την ανακάλυψή του. Εάν, στην αντίθετη περίπτωση, πιστεύετε πως κάτι δεν πάει καλά με το αυτί επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας.
5. Σφίγγει τις γροθιές του
Τι μπορεί να σημαίνει: Η γροθιά είναι μια τακτική κίνηση που κάνουν τα μωρά. Η σφιγμένη γροθιά μπορεί επίσης να είναι σημάδι πείνας ή άγχους.
Πώς να ανταποκριθείτε: Ταΐστε το μωρό σας εάν πεινάει. Εάν το νεογέννητο σας αναπτύξει τη συνήθεια να σφίγγει τη γροθιά του επίμονα και μετά τους τρεις μήνες τότε είναι καλό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
5 παιχνίδια που βοηθούν στην ανάπτυξη λόγου και ομιλίας στα παιδιά
Μωρό γίνεται viral στο Tik Tok καθώς «μιλά» με τους κωφούς παππούδες της
6. Χτυπάει τα γόνατά του
Τι μπορεί να σημαίνει: Το μωρό που χτυπάει ίσως νιώθει πεπτική δυσφορία. Το μωρό σας μπορεί να χτυπήσει τα γόνατά του όταν υποφέρει από ανήσυχες κινήσεις του εντέρου, αέρια ή δυσκοιλιότητα.
Πώς να ανταποκριθείτε: Ευκολία το μωρό σας. Εάν το μικρό σας υποφέρει από αέρια βοηθήστε το να χωνέψει. Εάν θηλάζετε το μωρό σας, αποφύγετε να τρώτε τρόφιμα που προκαλούν δυσπεψία . Αν το μικρό σας πάσχει από δυσκοιλιότητα επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Δώστε στο μωρό σας αρκετό νερό και λίγο αραιωμένο χυμό δαμάσκηνου.
7. Τινάζει τους αγκώνες του
Τι μπορεί να σημαίνει: Οι κινήσεις στους αγκώνες είναι σημάδι εγρήγορσης. Συνήθως, το νεογέννητο σας θα τινάξει τα χέρια του όταν ακούσει ξαφνικό θόρυβο ή βρεθεί σε έντονο φως. Το ίδιο μπορεί να αντιδράσει αν το τοποθετήσετε στο πάτωμα ή αν αισθανθεί μια ξαφνική απώλεια στήριξης.
Πώς να ανταποκριθείτε: Το τίναγμα των αγκώνων είναι τυπικό αντανακλαστικό μωρού και εξαφανίζεται μετά από τέσσερις μήνες . Τυλίξτε το μωρό σας όταν το βάζετε για ύπνο . Αυτό θα εμποδίζει το τράνταγμα των χεριών και θα το κάνει να νιώθει ήρεμο.
Πρώτη δημοσίευση 31/12/2019, ανανεώθηκε