Πώς η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τη γεύση και την όσφρηση του εμβρύου;

Οι γευστικές προτιμήσεις του παιδιού διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τη γεύση και την όσφρηση του εμβρύου;
Bigstock

Η διατροφή κατά την εγκυμοσύνη δεν επηρεάζει μόνο την υγεία του αναπτυσσόμενου μωρού, αλλά μπορεί να διαμορφώσει και τις γευστικές του προτιμήσεις για το μέλλον. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά, ακόμα και στη μήτρα, μπορούν να «γευτούν» τις γεύσεις από τα τρόφιμα που καταναλώνει η μητέρα τους. Ιδιαίτερα τα λαχανικά φαίνεται να επηρεάζουν τις μελλοντικές προτιμήσεις του παιδιού για τις γεύσεις αυτές.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα «υγιεινά γλυκά» στην εγκυμοσύνη - Ο απόλυτος οδηγός

Πώς τα μωρά αναπτύσσουν τη γεύση και την όσφρηση στη μήτρα;

Από την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, τα μωρά αρχίζουν να αναπτύσσουν γευστικούς ουρανίσκους και να αντιλαμβάνονται τις γεύσεις μέσω του αμνιακού υγρού. Όταν η μητέρα τρώει διάφορα τρόφιμα, οι γεύσεις και οι μυρωδιές περνούν στο υγρό και φτάνουν στο έμβρυο. Η αίσθηση της όσφρησης , μάλιστα, αναπτύσσεται πολύ νωρίς και είναι πιο ανεπτυγμένη από αυτή των ενηλίκων, επιτρέποντας στο μωρό να ανιχνεύει ακόμα και τις πιο λεπτές διαφορές στις μυρωδιές.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Durham παρακολούθησε τις αντιδράσεις των εμβρύων στις 32 και 36 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, όταν οι μητέρες κατανάλωσαν καρότο ή λάχανο. Τα μωρά που εκτέθηκαν στο καρότο παρουσίασαν «χαμογελαστές» εκφράσεις, ενώ εκείνα που εκτέθηκαν στο λάχανο έδειξαν «γκριμάτσες», υποδεικνύοντας ότι τα μωρά δεν ανιχνεύουν μόνο τις γεύσεις, αλλά αναπτύσσουν προτιμήσεις ακόμη και από τη μήτρα.

Βασικός οδηγός για 6 προγεννητικές βιταμίνες που μειώνουν τη βρεφική θνησιμότητα

Αν η διατροφή της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές προτιμήσεις του παιδιού, τότε ποια τρόφιμα θα πρέπει να καταναλώνουν οι μέλλουσες μητέρες για να ενθαρρύνουν έναν πιο ανοιχτό γευστικό ουρανίσκο; Οι ειδικοί συστήνουν μια ποικιλία τροφών, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, που θα εισάγουν το μωρό σε διάφορες γεύσεις από νωρίς.

Τι τροφές χρειάζεται να καταναλώνει μία εγκυμονούσα;

Η καθηγήτρια Nadja Reissland προτείνει ότι η τακτική κατανάλωση λαχανικών από την έγκυο μπορεί να βοηθήσει το μωρό να αναπτύξει προτίμηση για αυτές τις γεύσεις στο μέλλον. Βασικές τροφές που πρέπει να συμπεριληφθούν στη διατροφή είναι:

  • φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι
  • σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα καρότα
  • φρούτα όπως τα μούρα και τα εσπεριδοειδή
  • κατανάλωση πρωτεϊνών, όπως αυγά, άπαχο κρέας, ψάρια

Εκτός από τη διατροφή, η συναισθηματική ατμόσφαιρα γύρω από τα γεύματα έχει επίσης σημασία. Η διατροφολόγος - θεραπεύτρια Laura Southern τονίζει ότι η χαλαρή και θετική ατμόσφαιρα μπορεί να ενθαρρύνει την περιέργεια του παιδιού για το φαγητό, ενώ το άγχος και οι βιαστικές στιγμές μπορεί να δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα γύρω από το φαγητό.

5 υγιεινά σνακ για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Η διατροφή της εγκυμοσύνης αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση των γευστικών προτιμήσεων του παιδιού, και η ποικιλία στη διατροφή μπορεί να θέσει τις βάσεις για έναν πιο περιπετειώδη καταναλωτή φαγητού στο μέλλον.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved