Έφηβοι και καφεΐνη: Η υπερβολική κατανάλωση και οι επιπτώσεις

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι 1 στους 4 εφήβους καταναλώνει καθημερινά καφεΐνη.

Έφηβοι και καφεΐνη: Η υπερβολική κατανάλωση και οι επιπτώσεις
Bigstock

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το 1/4 των γονέων πιστεύει ότι οι έφηβοι τους καταναλώνουν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά καφεΐνη, αν και φαίνεται ότι δεν είναι σίγουροι για το πόσο ασφαλής είναι η πρόσληψή της.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου C.S. Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ρώτησαν 1.095 συμμετέχοντες πόσο συχνά το έφηβο παιδί τους καταναλώνει ροφήματα με καφεΐνη, αν θεωρούν ότι η κατανάλωση καφεΐνης είναι ασφαλής και αν γνωρίζουν ή όχι τα συνιστώμενα όρια καφεΐνης για τα παιδιά.

Οι απαντήσεις ήταν οι εξής:

  • 1 στους 4 γονείς να σημειώνει ότι ο έφηβός του καταναλώνει τακτικά καφεΐνη
  • Tα 2/3 πιστεύουν ότι γνωρίζουν πόση είναι η ασφαλής ποσότητα
  • Το 1/3 δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τα προτεινόμενα όρια καφεΐνης.

«Η έκθεσή μας υποδηλώνει ότι οι γονείς δε γνωρίζουν κατά πόσο θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση καφεΐνης στους εφήβους», δήλωσε η συνδιευθύντρια της έρευνας και παιδίατρος του Mott, δρ Susan Woolford .

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η κόκα κόλα είναι το κορυφαίο καφεϊνούχο ποτό επιλογής των εφήβων, ύστερα το τσάι και στην τρίτη θέση βρίσκεται ο καφές. Λιγότεροι από το 1/4 των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι το παιδί τους καταναλώνει ενεργειακά ποτά.

Παράλληλα, ελάχιστοι από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ο έφηβός τους καταναλώνει κάποιο ρόφημα με καφεΐνη για να μείνει ξύπνιος, να διαχειριστεί τις πρωινές ώρες του σχολείου ή να ενισχύσει τη συγκέντρωσή του.

Πόση ποσότητα είναι ασφαλής;

«Δεν υπάρχει αποδεδειγμένα ασφαλής δόση καφεΐνης για τα παιδιά», δήλωσε στο η δρ Arunima Agarwal, παιδίατρος στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε: «Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην καταναλώνεται καθόλου καφεΐνη για παιδιά κάτω των 12 ετών όπως και ενεργειακά ποτά για όλα τα παιδιά και τους εφήβους.

Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι κανονικού καφέ 220 γραμμαρίων έχει περίπου 100 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, που είναι το μέγιστο συνιστώμενο ημερήσιο όριο για τους εφήβους.

1699015406491-425351738-kafes-kai-apoleia-varous1.jpg

Κίνδυνοι υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης

«Η μη- ελεγχόμενη πρόσληψη καφεΐνης από τα παιδιά έχει συνδεθεί με αυξημένους καρδιακούς παλμούς, υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, διαταραγμένο ύπνο και κρίσεις άγχους, μαζί με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, πιθανή αύξηση βάρους και οδοντιατρικά προβλήματα» εξηγεί η γιατρός Laura Purdy.

«Το να ενθαρρύνετε τον έφηβό σας να ξεκουράζεται, να διαβάζει, να ασκείται αλλά και να απομακρύνει τις ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο, είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το άγχος και να αυξήσετε την ικανότητα εστίασης», εξήγησε η δρ Kimberlee Blyden-Taylor, φυσικοπαθητικός γιατρός.

Σημάδια υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης

Καταλήγοντας, να θυμάστε πως πάντα μπορείτε να συμβουλευτείτε μία/ έναν γιατρό προκειμένου να εξηγήσει τους κινδύνους της καφεΐνης στο παιδί σας και να του προτείνει συμβουλές για τον περιορισμό της.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved