Τι να κάνετε όταν δεν σας σέβεται το έφηβο παιδί σας

Bigstock

Κάθε φορά που χτυπά το τηλέφωνό σας φοβάστε πως θα χρειαστεί να φύγετε από τη δουλειά και να τρέξετε πανικόβλητη στο σχολείο; Δεν είστε η μόνη...

Ένας «δύσκολος» έφηβος μπορεί να κάνει τη ζωή σας κόλαση. Υπάρχουν γονείς που ζουν με καθημερινό στρες επειδή η συμπεριφορά του παιδιού τους είναι εκτός ελέγχου και δεν ξέρουν τι να κάνουν γι' αυτό.

Οι συνεχόμενες αλλαγές στη συμπεριφορά, οι συναισθηματικές διακυμάνσεις και το διαρκές αίσθημα της ανεξαρτησίας μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις όπου το έφηβο παιδί σας δείχνει έλλειψη σεβασμού. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι απογοητευτική και δύσκολη, αλλά υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάσταση.

1. Κατανοήστε τις αιτίες της συμπεριφοράς

Πριν αντιδράσετε, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις αιτίες πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. Η εφηβεία είναι μια περίοδος έντονων συναισθηματικών και σωματικών αλλαγών. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν πίεση από το σχολείο , τους φίλους και την κοινωνία, ενώ παράλληλα προσπαθούν να κατανοήσουν την ταυτότητά τους. Συχνά, η έλλειψη σεβασμού μπορεί να είναι ένας τρόπος να εκφράσουν τις ανασφάλειές τους ή να δοκιμάσουν τα όριά σας.

2. Καθορίστε σαφή όρια

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να διαχειριστείτε την έλλειψη σεβασμού είναι να ορίσετε σαφή όρια . Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε στο παιδί σας ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι. Συζητήστε τις συνέπειες και βεβαιωθείτε ότι κατανοεί τη σημασία του σεβασμού στη σχέση σας.

Οι έφηβοι με ΔΕΠΥ βιώνουν συχνά παροδικές εκρήξεις θυμού

Πώς να διδάξετε στον έφηβό σας τι σημαίνει ανεξαρτησία

3. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Η διατήρηση της ψυχραιμίας σας είναι κρίσιμη. Αν αντιδράσετε με θυμό ή οργή, αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση και να ενθαρρύνει το παιδί σας να συνεχίσει τη συμπεριφορά του. Αντίθετα, προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με ηρεμία και να συζητήσετε όταν είστε και οι δύο ήρεμοι.

4. Γίνετε καλή ακροάτρια

Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι κλειδί στη σχέση σας με το παιδί σας.

Προσπαθήστε να κατανοήσετε τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του, δείχνοντας ότι είστε πρόθυμοι να το ακούσετε. Ρωτήστε το γιατί συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και δώστε του την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματά του. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα βαθύτερα προβλήματα που κρύβονται πίσω από την έλλειψη σεβασμού.

5. Δώστε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μαθαίνουν από τη συμπεριφορά των γονιών τους. Εάν δείχνετε σεβασμό προς τους άλλους, είναι πιο πιθανό το παιδί σας να υιοθετήσει την ίδια στάση. Φροντίστε να είστε ένα καλό πρότυπο στην καθημερινότητά σας.

Έρευνα: Τα βιντεοπαιχνίδια βελτιώνουν τις κοινωνικές δεξιότητες των εφήβων

Πώς θα βοηθήσουμε τα νέα κορίτσια να μη νιώθουν ντροπή για την περίοδό τους

6. Αναγνωρίστε την καλή συμπεριφορά

Όταν το παιδί σας δείχνει σημάδια σεβασμού και υπευθυνότητας, φροντίστε να το αναγνωρίσετε και να το επαινείτε. Η θετική ενίσχυση μπορεί να το ενθαρρύνει να συνεχίσει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και να καταλάβει την αξία του σεβασμού στις σχέσεις του.

7. Συμβουλευτείτε κάποια ειδικό

Εάν δεν βλέπετε καμία βελτίωση, αναζητήστε τη βοήθεια μίας ειδικού. Μία ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις αιτίες της συμπεριφοράς αυτής και να σας συμβουλέψει σχετικά με τις κατάλληλες στρατηγικές διαχείρισης .

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved