Συναισθηματικές αλλαγές διάθεσης στην εφηβεία- Πώς να τις διαχειριστείτε

Οι εναλλαγές διάθεσης είναι κοινές στην εφηβεία. Ανακαλύψτε γιατί συμβαίνουν και πώς μπορείτε να υποστηρίξετε τον έφηβο παιδί σας

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Συναισθηματικές αλλαγές διάθεσης στην εφηβεία- Πώς να τις διαχειριστείτε
Bigstock

Εάν είστε μαμά ενός εφήβου που έχει έντονα συναισθήματα και υπερβολικές αντιδράσεις δεν είστε μόνη. Στην πραγματικότητα, οι ταχείες αλλαγές στη διάθεση, που μερικές φορές αναφέρονται ως εναλλαγές της διάθεσης, είναι πιο συχνές στην εφηβεία από την κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές της ψυχικής υγείας.

Γιατί οι έφηβοι είναι κυκλοθυμικοί;

Οι αλλαγές στις ορμόνες είναι αναμφίβολα μία από τις βασικές αιτίες, αλλά γενικότερα όλες συνοψίζονται σε ένα πολυπαραγοντικό «μείγμα».

Επιπλέον, ο εγκέφαλός ενός έφηβου παιδιού περνά μια περίοδο αλλαγής, την οποία κανείς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως «μεταμόρφωση». Ένας απλός τρόπος για να καταλάβετε την αλλαγή αυτή είναι να φανταστείτε πως το τμήμα του εγκεφάλου που ασχολείται με τα συναισθήματα λαμβάνει πολλές «ενημερώσεις» πριν από το τμήμα του εγκεφάλου τους που βοηθά στον έλεγχο των συναισθημάτων.

Ειδικότερα για τα παιδιά με ΔΕΠΥ ή αυτισμό, τα οποία έχουν ήδη δυσκολία με τα παρορμητικά συναισθήματα, η μετάβαση στην εφηβεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Έρευνα: Τα βιντεοπαιχνίδια βελτιώνουν τις κοινωνικές δεξιότητες των εφήβων

efivos-xorismenos.jpg

Πώς μπορείτε να βοήθησετε

1. Επικυρώστε τα συναισθήματά τους

Οι έφηβοι μπορεί να μην καταλαβαίνουν πλήρως τι συμβαίνει στο σώμα τους και μπορεί να είναι χρήσιμο γι' εκείνους να νιώθουν ότι οι γονείς τους τους καταλαβαίνουν.

Υπενθυμίστε στο έφηβο παιδί σας ότι είναι εντάξει να νιώθει όπως νιώθει, αλλά θα ήταν καλό να ελέγχει κάπως τις υπερβολικές αντιδράσεις του.

2. Ενθαρρύνετε τον προβληματισμό

Όσες μαμάδες έχετε κόρες ίσως έχετε παρατηρήσει πως τσακώνεστε τη μια στιγμή μαζί της για κάτι που δε θυμάται ούτε η ίδια πως την ενόχλησε. Δε θυμάται στην ουσία τι πυροδότησε τα αρνητικά συναισθήματά της.

Βοηθήστε την να προβληματιστεί ρωτώντας την «Γιατί αναστατώθηκες τόσο πολύ πριν;» ή «Έγινε κάτι στο σχολείο που σε νευρίασε ή σε στεναχώρησε;». Ίσως συνειδητοποιήσει ότι τσακώθηκε με μια από τις φίλες της και για αυτό ξέσπασε σε εσάς ή στον μικρό της αδερφό.

Έφηβοι και καφεΐνη: Η υπερβολική κατανάλωση και οι επιπτώσεις

3. Καθιερώστε μια υγιή ρουτίνα

Η ενθάρρυνση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να διαχειριστούν καλύτερα τα συναισθήματά τους. Καλός ύπνος, υγιηνή διατροφή και καθημερινή άσκηση είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας.

4. Να είστε το καλό πρότυπο

Οι έφηβοι πρόκειται να σας πουν πράγματα που θα σας αναστατώσουν ή θα σας πληγώσουν.

Ως γονιός εάν κάτι που είπε το παιδί σας πάνω στα νεύρα του σας πλήγωσε αρκετά μπορείτε να πείτε: «Τα λόγια σου με πλήγωσαν και γι' αυτό θα πάω να κάνω κάτι για να ηρεμήσω πριν σε βοηθήσω να ηρεμήσεις». Αυτό θα το ενημερώσει για το πώς τα λόγια του επηρεάζουν τους άλλους ανθρώπους, αλλά συγχρόνως αποτελεί και πρότυπο για το πώς να χειρίζονται τις συγκρούσεις. Μετά μπορείτε να επιστρέψετε και να πείτε: «Αυτός ο καυγάς ήταν άσχημος. Πώς μπορούμε να μιλάμε ο ένας στον άλλον διαφορετικά στο μέλλον ;».

Η καθιστική ζωή συνδέεται με την εκδήλωση πρώιμης εφηβείας

efivi-sxesi-me-megalitero-pos-na-to-diaxeiristo.jpg

Πότε χρειάζεται να δείτε κάποιον ειδικό

Όλοι οι έφηβοι έχουν αλλαγές διάθεσης και οι γονείς συχνά αναρωτιούνται πώς να ξεχωρίσουν τα «φυσιολογικά» συναισθήματα από εκείνα που χρειάζονται βοήθεια από κάποια/κάποιον επαγγελματία.

Εξετάστε δύο παράγοντες για να καταλάβετε εάν πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό:Τα σημάδια εξασθένισης και τη συχνότητα.

4 τρόποι για να συνδεθείτε καλύτερα με το έφηβο παιδί σας

Η κυκλοθυμία εμποδίζει να αφοσιωθεί στο διάβασμα για το σχολείο, στον αθλητισμό ή αποτελεί αιτία κοινωνικής απομόνωσης; Μήπως ο προπονητής έβαλε τον έφηβο γιο σας στον πάγκο λόγω ενός έντονου ξεσπάσματος; Υπάρχει, άραγε, μια καλή αναλογία στις «καλές» και στις «κακές» μέρες; Μήπως ο εκνευρισμός υπερτερεί της χαράς στη ζωή του;

Όταν, λοιπόν, η διάθεσή ενός έφηβου παιδιού αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητά του είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσετε σε μία/ έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Πηγή: blog.cincinnatichildrens.or

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved