Η έφηβη κόρη μου έχει εμμονή με μια διασημότητα - Τι να κάνω;

Ο θαυμασμός των εφήβων για διασημότητες είναι φυσιολογικός, αλλά όταν μετατρέπεται σε εμμονή, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική τους υγεία.

Η έφηβη κόρη μου έχει εμμονή με μια διασημότητα - Τι να κάνω;
Bigstock

Ο Harry Styles, η Rosalia, ο Bad Bunny και η Billie Eilish είναι μερικές από τις αγαπημένες διασημότητες μεταξύ των νέων σήμερα. Εκατομμύρια έφηβοι σε όλο τον κόσμο ακούνε τη μουσική τους και τους ακολουθούν στα social media καθώς θέλουν να μαθαίνουν όλα τα τελευταία νέα για την ιδιωτική τους ζωή αλλά και για τα καινούργια τραγούδια.

Ο θαυμασμός για γνωστούς καλλιτέχνες ή αθλητές είναι ένα συχνό φαινόμενο ειδικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Ωστόσο, μερικές φορές φαίνεται να υπερβαίνει τα όρια του «φυσιολογικού» και να παρατηρείται μία εμμονή .

Οι έφηβοι με ΔΕΠΥ βιώνουν συχνά παροδικές εκρήξεις θυμού

Όταν ο θαυμασμός μετατρέπεται σε εμμονή

Μουσικοί καλλιτέχνες, ηθοποιοί, φανταστικοί χαρακτήρες, YouTubers και influencers καταλαμβάνουν μια πολύ σημαντική θέση στην καθημερινή ζωή των εφήβων και την δημιουργία της ταυτότητάς τους. Επιπλέον, το να είσαι μέλος ενός fandom θεωρείται αρκετά «κουλ», καθώς η αίσθηση του ανήκειν είναι πολύ σημαντική.

Τα μέσα ενημέρωσης (κυρίως τηλεόραση και τα κοινωνικά δίκτυα), τροφοδοτούν την ειδωλολατρία των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρώπων. Μάλιστα, πολλοί έφηβοι υπερασπίζονται τον/την αγαπημένο/η καλλιτέχνη στα social media και μπλέκονται σε «διαδικτυακούς καβγάδες».

Σταμάτησα να ποστάρω τη ζωή μου στα social media και είμαι πολύ πιο ευτυχισμένη μαμά

Τι είναι το Celebrity Cult Syndrome

Το λεγόμενο Celebrity Cult Syndrome αναφέρεται σε έναν τύπο εμμονικής διαταραχής που στην ουσία αφορά το υπερβολικό ενδιαφέρον που μπορεί να έχει ένα άτομο για λεπτομέρειες της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής του «ειδώλου» του.

Σύμφωνα με έρευνα, υπάρχουν τρία ανεξάρτητα επίπεδα λατρείας διασημότητας:

  • Κοινωνική ψυχαγωγία: Σε αυτή την περίπτωση, αναφερόμαστε σε άτομα που απλώς απολαμβάνουν τη τέχνη ή το περιέχομενο που αναρτά στα social media μία διασιμότητα.
  • Προσωπική διάσταση: Αυτό αναφέρεται σε άτομα που νιώθουν έντονα συναισθήματα θαυμασμού για μια διασημότητα.
  • Παθολογική διάσταση: Η τελευταία αυτή διάσταση αναφέρεται σε άτομα που παρουσιάζουν ανεξέλεγκτες συμπεριφορές και φαντασιώσεις που συνδέονται με μια διασημότητα.
Teenagers.jpg

Προειδοποιητικά σημάδια

  • Μιλά μόνιμα για το άτομο ή τον χαρακτήρα αυτόν.
  • Απομονώνεται από τους φίλους του για να συνεχίσει να παρακολουθεί και να διαβάζει περιεχόμενο σχετικό με τον καλλιτέχνη .
  • Ενοχλείται εύκολα όταν κάποιος κρίνει τη διασημότητα.
  • Μιμείται αυτή τη διασημότητα και ερμηνεύει τις αξίες και τις απόψεις του ως απόλυτες αλήθειες.

Η μητρότητα δεν είναι εύκολη και δε χρειάζεται να προβάλουμε την τελειότητα μέσα από τα social media

Έχοντας διαφοροποιήσει τον θαυμασμό από την εμμονή, μπορείτε να αξιολογήσετε τον βαθμό «δέσμευσης» που έχει η κόρη ή ο γιος σας σε σχέση με την αγαπημένη της/του διασημότητα.

Εάν αισθάνεστε ότι ο θαυμασμός έχει ξεπεράσει τα όρια, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Επίσης, είναι βασικό να μην αισθανθεί πως την/τον κρίνετε. Η ενσυναίσθηση και η διαρκής επικοινωνία είναι δύο από τα βασικά στοιχεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved