Προβλήματα περιόδου στις έφηβες: Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Διαταραχές περιόδου και εφηβεία - Πότε να αναζητήσετε βοήθεια.

Τα πρώτα χρόνια της εμμήνου ρήσεως είναι φυσιολογικό τα κορίτσια να μην έχουν σταθερό κύκλο, αλλά είναι επίσης πιθανό οι έφηβες να αντιμετωπίζουν κάποια σημαντικά προβλήματα με τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους. Η πρόκληση είναι να γνωρίζουν τα είδη των ανωμαλιών που μπορεί να εμφανιστούν και πότε να ζητήσουν βοήθεια από κάποιο γιατρό.

Περίοδος και τεχνολογία: Εφαρμογές που ένα κορίτσι πρέπει να έχει στο κινητό του τηλέφωνο

Η γυναικολόγος Kelly Morales, MD, και η ομάδα και η ομάδα της βοηθούν τα έφηβα κορίτσια και τους γονείς τους να ξεπεράσουν αυτή την αγχωτική περίοδο. Στο πλαίσιο της εξειδικευμένης φροντίδας που παρέχουν μέσα από το site τους βοηθούν τους γονείς και τα κορίτσια, να κατανοήσουν τι είναι φυσιολογικό και τι όχι, ώστε να αναζητήσουν βοήθεια άμεσα.

Τι δημιουργεί ασταθείς περιόδους στα κορίτσια;

Ο έμμηνος κύκλος κάθε γυναίκας είναι μια πολύπλοκη ισορροπία μεταξύ των ορμονών στις ωοθήκες, τον εγκέφαλο και τη μήτρα. Όταν τα κορίτσια αρχίζουν να έχουν έμμηνο ρύση, το σώμα τους χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί και να μάθει πώς λειτουργεί ο εμμηνορροϊκός κύκλος.

Γιατί πρέπει να προετοιμάζετε την κόρη σας για την πρώτη περίοδο

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έφηβη σας μπορεί να έχει ακανόνιστες περιόδους για περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή που θα έρθει η πρώτη της περίοδος. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει δύο περιόδους σε ένα μήνα ή να μην έχει περίοδο για αρκετούς μήνες.

Το σώμα της έφηβης κόρης σας επηρεάζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις αλλαγές στις ορμόνες της, όπως τις ορμόνες του στρες. Μπορεί να παρατηρήσει ότι κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων για παράδειγμα στο σχολείο η περίοδός της να έρχεται νωρίτερα ή να καθυστερεί.

Με την πάροδο του χρόνου, οι περισσότερες έφηβες διαπιστώνουν ότι ο εμμηνορροϊκός τους κύκλος κατασταλάζει και ακολουθεί ένα αναγνωρίσιμο μοτίβο. Εάν ο κύκλος της κόρης σας παραμένει ακανόνιστος και ασταθής, μπορεί να φταίει μια υποκείμενη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως:

Η φλεγμονή του κόλπου ή του τραχήλου της μήτρας μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα εμμήνου ρύσεως.

Σε τι ηλικία έρχεται φυσιολογικά η πρώτη περίοδος και τι να γνωρίζετε

Πότε πρέπει να επισκεφθεί η έφηβη έναν γυναικολόγο;

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά στις έφηβες να προγραμματίζουν την πρώτη τους γυναικολογική επίσκεψη μεταξύ 13-15 ετών, ακόμη και όταν δεν έχουν προβλήματα εμμήνου ρύσεως.

Εάν η κόρη σας δεν έχει επισκεφθεί ποτέ γυναικολόγο και αντιμετωπίζει ακανόνιστες περιόδους για περισσότερα από τρία χρόνια ή εάν δεν έχει περίοδο μέχρι την ηλικία των 15 ετών, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με κάποιο γυναικολόγο. Στην χώρα μας, υπάρχει το Κέντρο παιδικής και εφηβικής Γυναικολογίας στο Γενικό Νοκοκομείο Αλεξάνδρα, όπου μπορείτε να απευθυνθείτε για θέματα που σας προβληματίζουν.

Θα πρέπει επίσης να προγραμματίσετε ένα ραντεβού εάν η κόρη σας αντιμετωπίζει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα προβλήματα περιόδου:

  • Τακτικές περίοδοι που γίνονται ακανόνιστες
  • Διακοπή περιόδου
  • Οι περίοδοι έρχονται σπάνια (λιγότερο από κάθε 45 ημέρες)
  • Οι περίοδοι έρχονται συχνότερα από κάθε 21 ημέρες
  • Οι περίοδοι διαρκούν περισσότερο από επτά ημέρες
  • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
  • Υπερβολική τριχοφυΐα στο στήθος, την κοιλιά, το πρόσωπο ή το πηγούνι του εφήβου σας
  • Σοβαρές κράμπες ή πόνος κατά την περίοδο

Πώς θα βοηθήσουμε τα νέα κορίτσια να μη νιώθουν ντροπή για την περίοδό τους

Τι να περιμένει ένα έφηβο κορίτσι από την επίσκεψη στον γυναικολόγο;

Για πολλά έφηβα κορίτσια, ακόμη και η σκέψη της επίσκεψης σε γυναικολόγο μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή αμηχανία. Είναι χρήσιμο για την κόρη σας να γνωρίζει τι μπορεί να περιμένει στην επίσκεψή της, ώστε να νιώθει αυτοπεποίθηση και άνεση.

Περίοδος και υγιεινή: Tips που όλα τα έφηβα κορίτσια πρέπει να γνωρίζουν

Ο γιατρός συνήθως ζητά εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα για να αναζητήσει προβλήματα όπως ινομυώματα ή κύστεις ωοθηκών, ή αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξει τα επίπεδα ορμονών, πριν κάνει οποιεσδήποτε συστάσεις θεραπείας.

Όσο πιο γρήγορα η έφηβη κόρη σας λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται τόσο πιο γρήγορα ο γιατρός θα μπορεί να αποκαλύψει τη βασική αιτία που προκαλεί τα προβλήματα στον κύκλο της και να ξεκινήσει τη θεραπεία.

Γιατί πονάμε όταν έχουμε περίοδο;

με πληροφορίες από το willowobgyn.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved