Υπέρ ή κατά της σχολικής στολής; Τι απάντησαν οι αναγνώστριές μας

H πρόταση επιστροφής σχολικής ενδυμασίας σε δημοτικό σχολείο της Αττικής έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Υπέρ ή κατά της σχολικής στολής; Τι απάντησαν οι αναγνώστριές μας
Bigstock

Η πρόταση ενός Συλλόγου Γονέων ενός σχολείου της Αττικής για την επαναφορά της σχολικής στολής έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως ο όρος «στολή» δεν αναφέρεται στην κλασική ποδιά που έχουμε στο μυαλό μας αλλά σ' ένα φούτερ και μία φόρμα όχι κάτι άλλο που παραπέμπει στο 1982.

Το θέμα αυτό έχει έρθει στην επιφάνεια για διάφορους λόγους, από την ανάγκη εκμηδένισης των κοινωνικών ανισοτήτων έως την ανησυχία για την «προκλητική» εμφάνιση κάποιων μαθητριών. Πώς αντιδρούν, όμως, οι γονείς ;

Πρόταση Συλλόγου Γονέων σχολείου Αττικής: Ομοιομορφία και κοινωνική ισότητα

Ο Σύλλογος με αυτή του την απόφαση υποστηρίζει πως η σχολική ενδυμασία θα βοηθήσει στην εκμηδένιση των ανισοτήτων μεταξύ των μαθητών. Σε μια εποχή όπου τα παιδιά συχνά επηρεάζονται από τις μάρκες και τα ακριβά ρούχα, η υιοθέτηση μιας ενιαίας ενδυμασίας στο σχολείο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποφύγουν τον κοινωνικό διαχωρισμό .

Σύμφωνα με τη Γραμματέα του Συλλόγου, Ιωάννα Ρουμελιώτη, δεν πρόκειται για μια κλασική στολή, αλλά για πιο απλά ρούχα, όπως ένα φούτερ και μια φόρμα με το έμβλημα του σχολείου. «Δεν είναι υποχρεωτικό, είναι κάτι προαιρετικό», διευκρινίζει, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται κατόπιν συζήτησης με τους γονείς.

Γιατί δεν πρέπει να κάνετε τις σχολικές εργασίες του παιδιού σας

neo-sxoleio-prosarmogi.jpg

«Προκλητικό ντύσιμο»: Είναι αφορμή ή αιτία;

Ένα άλλο ζήτημα που φέρνουν στην επιφάνεια οι γονείς είναι το ντύσιμο κάποιων μαθητριών της Ε' και ΣΤ', το οποίο θεωρείται ακατάλληλο για το σχολικό περιβάλλον. Η ανησυχία αυτή υποκινεί την επιθυμία για αυστηρότερη ενδυμασία, προκειμένου να διατηρηθεί ένας «σεμνός» τρόπος ένδυσης στο σχολείο.

Πέρα από τους ένθερμους υποστηρικτές, υπάρχουν και πολλοί γονείς που διαφωνούν έντονα. Όπως σημειώνει μια μητέρα, αντί να προσεγγιστούν οι γονείς αυτών των παιδιών και να συζητηθεί το θέμα, επιλέγεται η οδός της επιβολής συγκεκριμένης ενδυμασίας.

Η αλήθεια είναι πως κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα και να ντύνεται όπως επιθυμεί, χωρίς να υφίσταται κριτική ή κοινωνική καταπίεση. Η έννοια του «προκλητικού» ντυσίματος βασίζεται σε πατριαρχικές αντιλήψεις που επιβάλλουν στερεοτυπικά πρότυπα για το γυναικείο σώμα.

Μια δασκάλα αναρωτιέται γιατί το νηπαγωγείο έχει υπερβολικές απαιτήσεις και γίνεται viral

Παρόλα αυτά, αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να συμμορφωνόμαστε στο σχολικό ή επαγγελματικό πλαίσιο σύμφωνα με τους κανόνες ντυσίματος (dress code).

Ιστορική αναδρομή και τι προβλέπει η νομοθεσία

Οι κανονισμοί εμφάνισης και συμπεριφοράς των μαθητών στα σχολεία της ελληνικής επικράτειας είναι αναμφίβολα μία πολύ παλιά ιστορία . Για την ακρίβεια, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, θέτει αυστηρούς κανόνες λειτουργίας του πρώτου σχολείου, που ιδρύθηκε με τον ερχομό του, του ορφανοτροφείου της Αίγινας, το 1829.

Στη φτωχή και ολιγάνθρωπη χώρα, που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά την Επανάσταση, τα ρούχα των μαθητών δίδονται από την πολιτεία και η μη τήρηση των κανόνων σε σχέση με την παρουσία τους έναντι του σχολείου, τιμωρείται βαριά.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1982, εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας με την υπογραφή του Λευτέρη Βερυβάκη φτάνει στα σχολεία ανά την Ελλάδα και αναρτάται στους πίνακες ανακοινώσεων. Οι μαθητές ενημέρωνονται πως από τη νέα σχολική χρονιά η «ποδιά» περνά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Στην πραγματικότητα, η ποδιά ήταν το τελευταίο κάστρο που έπεσε στον δρόμο προς την κατάργηση της «ομοιομορφίας των μαθητών», που για περίπου ενάμιση αιώνα έμοιαζαν περισσότερο με εργάτες ή κρατούμενους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Από το 1982, λοιπόν, δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει την προαιρετική υιοθέτηση ενδυμασίας σε σχολικό πλαίσιο, εφόσον αυτή δεν επιβάλλεται στους μαθητές. Έτσι, η πρόταση του συγκεκριμένου σχολείου να εισαγάγει προαιρετικά μια συγκεκριμένη ενδυμασία δεν είναι παράνομη, αν και ορισμένοι γονείς διαφωνούν, εκφράζοντας φόβους για bullying σε όποια παιδιά δε συμμορφωθούν.

paidia-arrosta-sxoleio.jpg

Η γονεϊκή εμπλοκή στην εκπαιδευτική διαδικασία των εφήβων

Τι απάντησαν οι αναγνώστριές μας

Χθες το βράδυ, στο account του Mothersblog στο Instagram (@mothersbloggr) ξεκινήσαμε ένα poll (δημοσκόπηση) προκειμένου να συλλέξουμε δεδομένα με τις απαντήσεις των μαμάδων γύρωω από το θέμα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η κοινή γνώμη είναι διχασμένη.

Η ερώτησή μας ήταν «Δημοτικό σχολείο αποφάσισε να επαναφέρει τη σχολική ποδιά εξαιτίας του προκλητικού ντυσίματος και των επώνυμων ρούχων. Ποια είναι η δική σας γνώμη;». Μια μαμά απάντησε: «Συμφωνώ απόλυτα».

Ενώ κάποια άλλη έγραψε: «Υμνητές άλλων εποχών και καθεστώτων».

Διαβάστε αναλυτικά τις απαντήσεις στα παρακάτω screenshots.

Ένα δίκοπο μαχαίρι

Η επιστροφή της σχολικής στολής εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, την ισότητα και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στα σχολεία. Ενώ η πρόθεση του Συλλόγου Γονέων είναι να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά δεν θα νιώσουν κατώτερα επειδή δε φορούν ρούχα επώνυμων - και ακριβών brands- ελλοχεύει κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες μορφές πίεσης.

Μήπως, τελικά, το πρόβλημα δεν είναι η εμφάνιση των παιδιών, αλλά η παιδεία και η ανατροφή που λαμβάνουν;

Η πρόταση για την επιστροφή της σχολικής στολής μπορεί να φαίνεται ως λύση για την κοινωνική ισότητα και την πειθαρχία, αλλά παράλληλα αναδεικνύει βαθύτερα ζητήματα που αφορούν την ελευθερία έκφρασης και την ψυχολογία των παιδιών.

Η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αναμένει τη στήριξη από τους γονείς και είναι πασιφανές πως το θέμα αυτό θα συνεχίσει να προκαλεί αντιδράσεις.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved