Πώς να αντιδράσετε εάν κάποιο παιδί χτυπήσει το δικό σας

Bigstock

Εάν ένα παιδί χτυπήσει το παιδί σας, είναι σημαντικό να δράσετε, χωρίς όμως να χάσετε την ψυχραιμία σας.

Είναι προτεραιότητα για κάθε μαμά να κρατά το παιδί της ασφαλές και να το προστατεύει από κινδύνους . Έτσι, έαν ένα παιδί χτυπήσει το παιδί σας, μπορεί να νιώσετε θυμό και να ενεργήσετε απερίσκεπτα. Χρειάζεται να προσπαθήσετε να παραμείνετε ήρεμη.

Έχετε κατά νου πως η αντίδρασή σας θα κάνει τη διαφορά. Η στάση σας μπορεί να κάνει την κατάσταση καλύτερη ή χειρότερη. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να σκέφτεστε πριν πράξετε.

Παιδικά σωσίβια: Ποιο είναι το πιο ασφαλές ανάλογα με την ηλικία του παιδιού

Αναζητήστε την αιτία

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να προσδιορίσετε τη φύση της επιθετικότητας. Άλλο πράγμα είναι να «χτυπάει» ένα μωρό ένα παιδί και άλλο πράγμα όταν ένα συνομίληκο παιδί το κάνει επειδή δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί την απογοήτευσή του.

Για να προσδιορίσετε καλύτερα το πλαίσιο, απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο γεγονός;
  • Ποια είναι η ηλικία των εμπλεκόμενων παιδιών;
  • Το παιδί σας είναι αποκλειστικά το θύμα ή έχει συμβάλει και αυτό στη σύγκρουση;

Πώς να αντιδράσετε

Εάν ένα παιδί χτυπήσει το παιδί σας, είναι φυσιολογικό να αισθανθείτε θυμωμένη και αβοήθητη. Δεν είναι πάντα εύκολο να αποφασίσετε πώς να ενεργήσετε σε μία τέτοια περίπτωση.

1. Κάντε μια ανοιχτή συζήτηση με το παιδί σας

Η συζήτηση με το παιδί σας είναι το πρώτο και ουσιαστικό βήμα. Ζητήστε του να σας πει τη δική του εκδοχή των γεγονότων. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρετε χώρο και χρόνο στο παιδί για να εκφράσειτα συναισθήματά του.

2. Μην το κρίνετε

Όταν το παιδί σας σας λέει τι έχει συμβεί, αποφύγετε να το κρίνετε. Αντ' αυτού, προσπαθήστε να είστε συμπονετική και να δείξετε κατανόηση . Μπορεί να μην έπραξε με τον καλύτερο τρόπο ή να μην ήξερε πώς να αντιδράσει, αλλά εσείς οφείλετε να μην το κατηγορήσετε, καθώς αυτή η συμπεριφορά σας θα το κάνει να νιώσει ταπεινωμένο και ντροπιασμένο.

3. Παραμείνετε ήρεμη

Αν γίνετε αυτόπτης μάρτυρας, η πρώτη σας κίνηση μάλλον θα είναι να τρέξετε να υπερασπιστείτε το μικρό σας και να επιτεθείτε στο παιδί ή στους γονείς του.

Πρέπει να παραμείνετε ήρεμη, ώστε να μη δημιουργήσετε ένα κλίμα άγχους.

Αυτισμός και επίσκεψη στον οδοντίατρο: 7 χρήσιμες συμβουλές

5+1 hacks για να κάνετε το δωμάτιο του ξενοδοχείου baby - friendly

4. Αναλάβετε δράση

Αν και δεν πρέπει να ενεργείτε παρορμητικά, εάν δείτε κάποιο παιδί να επιτίθεται στο δικό σας, μπορείτε με σεβασμό και αποφασιστικότητα να υποστηρίξετε το μικρό σας.

Ενημερώσετε, επίσης, τους γονείς του παιδιού για το τι συνέβη. Σε κάθε περίπτωση, μην αφήσετε το θέμα να μείνει ανεπίλυτο.

5. Μάθετε στο παιδί σας πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό του

Να θυμάστε πως η προστασία δεν είναι συνώνυμο της υπερπροστασίας και ότι το παιδί σας πρέπει να είναι σε θέση να τα καταφέρει μόνο του. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή του, να το βοηθήσετε να βελτιώσει τις κοινωνικές του δεξιότητες και να του μιλήσετε γιατί πρέπει να διεκδικεί πράγματα για εκείνο με σεβασμό και ευγένεια .

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved