Εύκολη συνταγή για σπιτική μαρμελάδα σύκο

Πώς θα φτιάξετε μια νόστιμη μαρμελάδα με σύκα.

Εύκολη συνταγή για σπιτική μαρμελάδα σύκο
Bigstock

Τα φρέσκα σύκα είναι γλυκά, νόστιμα και ιδιαίτερα ευεργετικά για τον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με το onmed.gr τα 100 γρ. φρέσκα σύκα περιέχουν μόλις 74 θερμίδες, ενώ τα αποξηραμένα 249 θερμίδες. Επίσης, περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν τα μέγιστα στη γενικότερη βελτίωση της υγείας του οργανισμού.

Παράλληλα, είναι καλή πηγή πολυφαινολικών φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, (ιδίως τα μαύρα) όπως το καροτένιο, η λουτεΐνη, οι τανίνες και το χλωρογενικό οξύ. Η αντιοξειδωτική αξία τους συγκρίνεται με εκείνη των μήλων.

Τόσο τα φρέσκα όσο και τα αποξηραμένα σύκα είναι καλή πηγή βιταμίνης Β, όπως η νιασίνη, η πυριδοξίνη, το φολικό οξύ και το παντοθενικό οξύ. Αυτές οι βιταμίνες είναι παράγοντες που βοηθούν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών.

syntagi-gia-marmelada-siko.jpg

Tips για μαρμελάδα σύκο

Τώρα λοιπόν που είναι η εποχή τους, ευκαιρία να φτιάξετε μια σπιτική μαρμελάδα σύκο.

Συνταγή

  • 25 μεγάλα σύκα (περίπου 1,5 κιλό)
  • 31⁄4 κούπες + 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη (675 γρ.)
  • τριμμένο ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1⁄2 φλιτζάνι εμφιαλωμένο χυμό λεμονιού 125 mL
  • 1 φασόλι βανίλιας, κομμένο και ξύσμα
  • ένα ξύλο κανέλας (κατά προτίμηση Κεϋλάνης)

Εκτέλεση

  • Αφαιρούμε τα κοτσάνια και χοντροκόβουμε τα σύκα που τα έχουμε πλύνει.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι ρίχνουμε τα σύκα, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Ρίχνουμε την κανέλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα υλικά για 30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πήξει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και αφήνουμε την μαρμελάδα να κρυώσει.
  • Ζεσταίνουμε στον φούρνο – 3-4 βαζάκια και με προσοχή τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα. Βιδώνουμε καλά το καπάκι, γυρνάμε ανάποδα το βάζο και το αφήνουμε στο ταψί προς τα κάτω.
  • Αν ανοίξετε το βάζο με την μαρμελάδα, την διατηρείτε στο ψυγείο.
marmelada-siko.jpg

Μυστικά για τη μαρμελάδα σύκο

  • Μην αντικαταστήσετε τον εμφυαλωμένο χυμό λεμονιού σε αυτή τη συνταγή με φρέσκο. Ενώ η οξύτητα ποικίλλει από το ένα λεμόνι στο άλλο, ο εμφιαλωμένος χυμός λεμονιού έχει σταθερό pH που είναι απαραίτητο για τη συγκεκριμένη μαρμελάδα.
  • Αν μπορείτε να βρείτε κανέλα Κεϋλάνης, προτιμήστε την. Η γεύση της είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες του εμπορίου.
  • Είναι σημαντικό να μην πετάτε τη φλούδα των σύκων. Αν σας ενοχλεί, μπορείτε αφού δέσει η μαρμελάδα να την «περάσετε» στο multi.
  • Μη μειώνετε την ποσότητα ζάχαρης λόγω της γλύκας των σύκων. Η συγκεκριμένη μαρμελάδα θα ξινίσει μετά από λίγες μέρες ή θα αραιώσει.

Με πληροφορίες από το gardentherapy.ca

πρώτη δημοσίευση 2/9/2023, ανανεώθηκε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved