Ο ύπνος είναι σημαντικός για την ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού σας. Αλλά αν θεωρείτε ότι είναι αδύνατο να το βοηθήσετε να κοιμηθεί, δεν είστε μόνοι. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής εκτιμά ότι τα προβλήματα ύπνου επηρεάζουν το 25 έως 50% των παιδιών και το 40% των εφήβων.
Η κατανόηση των αναγκών τους για ύπνο είναι το πρώτο βήμα προς την παροχή καλύτερου ύπνου. Μέσω ενός συνδυασμού σωστού ύπνου, ρουτίνας (με βάση την ηλικία του κάθε παιδιού) και ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν διαταραχές ύπνου, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί όσο πρέπει και να αναπτυχθεί σωστά.
Πώς να βάλετε το παιδί σας για ύπνο: 10 tips
Γιατί είναι σημαντικός ο ύπνος για τα παιδιά;
Ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Εκτός από την άμεση επίδραση στην ευτυχία, έρευνα δείχνει ότι ο ύπνος επηρεάζει την εγρήγορση και την προσοχή, τη γνωστική απόδοση, τη διάθεση, την ανθεκτικότητα, την απόκτηση λεξιλογίου και τη μνήμη. Στα νήπια, ο μεσημεριανός ύπνος φαίνεται να είναι απαραίτητος για την εδραίωση της μνήμης, την εκτελεστική προσοχή και την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων.
Τι συμβαίνει όταν τα παιδιά δεν κοιμούνται αρκετά;
Όπως κάθε γονιός γνωρίζει, ένα παιδί που δεν κοιμάται αρκετά είναι γκρινιάρικο και υπερκινητικό. Η υπνηλία μπορεί επίσης να επηρεάσει την απόδοση του παιδιού σας στο σχολείο. Ακόμη και ο ελάχιστος περιορισμός του ύπνου μπορεί να έχει επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή του παιδιού σας.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), το ένα τέταρτο των παιδιών κάτω των 5 ετών δεν κοιμούνται επαρκώς. Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί ο κακός ύπνος στην πρώιμη παιδική ηλικία έχει συνδεθεί με την αλλεργική ρινίτιδα και προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και άγχος και κατάθλιψη. Υπάρχουν επίσης αναδυόμενες ενδείξεις ότι ο κακός ύπνος στην παιδική ηλικία μπορεί να εγκυμονεί μελλοντικούς καρδιαγγειακούς κινδύνους με τη μορφή παχυσαρκίας, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Στους εφήβους, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή απόδοση και την ψυχική υγεία. Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής θεωρούν ότι η χρόνια απώλεια ύπνου στους εφήβους αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας. Αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κατάχρηση ουσιών και προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και για πιο άμεσα προβλήματα όπως τροχαία ατυχήματα και αθλητικούς τραυματισμούς.
H βραδινή ρουτίνα ύπνου του νηπίου - Συμβουλές για γονείς
Tips για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται καλά
Οι ανάγκες ύπνου αλλάζουν καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, αλλά είτε έχετε να κάνετε με ένα νήπιο 2 ετών είτε με έναν έφηβο, η έρευνα δείχνει ότι μια σταθερή ρουτίνα πριν τον ύπνο μπορεί να σας βεβαιώσει ότι το παιδί σας κοιμάται αρκετά. Ό,τι και αν επιλέξετε, προσπαθήστε να κάνετε το ίδιο κάθε μέρα με την ίδια σειρά, ώστε το παιδί σας να ξέρει τι να περιμένει.
Μια τυπική ρουτίνα πριν τον ύπνο μπορεί να περιλαμβάνει:
- Απενεργοποίηση υπολογιστών, οθονών τηλεόρασης, βιντεοπαιχνιδιών και άλλων έντονων φώτων
- Ρούχα ύπνου και βούρτσισμα δοντιών
- Διάβασμα εξωσχολικού βιβλίου
- Μπάνιο
- Επιλέγοντας ένα λούτρινο ζωάκι ή μια κουβέρτα ασφαλείας για τη νύχτα για παιδιά μικρότερης ηλικίας
- Νανούρισμα
Η καλύτερη στιγμή για να βάλετε το παιδί σας στο κρεβάτι είναι όταν νυστάζει, όχι όταν έχει ήδη κοιμηθεί. Αυτό τα βοηθά να μάθουν πώς να κοιμούνται μόνα τους. Εάν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ξυπνούν στη μέση της νύχτας, πηγαίνετε τα πίσω στο κρεβάτι τους.
Βάζοντας ξανά τα παιδιά σε ρουτίνα μετά τις διακοπές
Tips ύπνου για παιδιά ανά ηλικία
Μερικές φορές, μια ρουτίνα πριν τον ύπνο είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει ειδικά αν στο σπίτι υπάρχουν περισσότερα από ένα παιδιά και διαφορετικών ηλικιών.
Συμβουλές ύπνου για μωρά: Επειδή δεν έχουν αναπτύξει ακόμη κιρκάδιο ρυθμό, τα πολύ μικρά μωρά σπάνια κοιμούνται όλη τη νύχτα. Αν δεν ξανακοιμηθούν φυσικά, προσπαθήστε να τα ηρεμήσετε χωρίς να τα σηκώσετε από την κούνια τους και χωρίς να ανοίξετε το φως. Εάν συνεχίσουν να κλαίνε, μπορεί να είναι πεινασμένα ή να χρειάζονται αλλαγή πάνας. Ταΐστε τα, αλλάξτε τα χρησιμοποιώντας μόνο ένα νυχτερινό φως, αν είναι δυνατόν, και φύγετε ήρεμα από το δωμάτιο χωρίς να τους μιλήσετε.
Συμβουλές ύπνου για νήπια: Τα μικρά παιδιά έχουν ένα πρόγραμμα ύπνου που συμπληρώνεται από τον μεσημεριανό ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα προβλήματα ύπνου των νηπίων επιδεινώνονται από το άγχος αποχωρισμού και τον φόβο της απώλειας. Εφαρμόστε μια όμορφη ρουτίνα, που θα τα κάνει να αισθάνονται ασφάλεια. Προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί, σταθεροί, αλλά στοργικοί μαζί τους.
Η σημασία του ύπνου για τα παιδιά: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται όταν πηγαίνουν σχολείο
Συμβουλές ύπνου για παιδιά σχολικής ηλικίας: Μεταξύ ακαδημαϊκών, κοινωνικών και εξωσχολικών υποχρεώσεων, τα παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν συχνά πολυάσχολα προγράμματα που μπορεί να δυσκολέψουν τον καλό ύπνο. Όποτε είναι δυνατόν, προσπαθήστε να ακολουθείτε ένα σταθερό πρόγραμμα, φροντίζοντας να έχουν λίγο χρόνο χαλάρωσης πριν τον ύπνο.
Συμβουλές ύπνου για εφήβους: Ο κιρκάδιος ρυθμός των εφήβων μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα με τις ώρες έναρξης του σχολείου. Μπορείτε να βοηθήσετε τον έφηβό σας αναγνωρίζοντας τις αυξημένες απαιτήσεις που έχει η καθημερινότητά του και μαζί να βρείτε ένα υγιεινό πρόγραμμα ύπνου που να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής του. Οι έφηβοι φαίνεται να μιμούνται τους γονείς τους σε κάποιο βαθμό όσον αφορά τον ύπνο, επομένως ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν ένα υγιές μοτίβο ύπνου είναι να έχετε ένα σταθερό μοτίβο ύπνου και εσείς.
Διαταραχές ύπνου στα παιδιά: Γιατί συμβαίνουν και πώς να τις αντιμετωπίσετε
Το πρωί είναι επίσης σημαντικό. Αν και είναι δελεαστικό να αφήνετε τα παιδιά σας να κοιμούνται τα Σαββατοκύριακα, αυτό μπορεί να διαταράξει το πρόγραμμα ύπνου τους και να δυσκολέψει το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Προσπαθήστε επίσης, να μην υπερπρογραμματίσετε τις εξωσχολικές δραστηριότητες εάν παρατηρήσετε ότι αυτές έχουν επιζήμια επίδραση στον χρόνο ύπνου τους.
Επτά τρόποι να ενισχύσετε την ορμόνη του ύπνου στα νήπια
με πληροφορίες από το sleepfoundation.org