3 πράγματα που πρέπει να χαρακτηρίζουν το παιδί σας για μια «επιτυχημένη σχολική χρονιά»

Πώς το θάρρος, η αποφασιστικότητα και ο προβληματισμός μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας μέσα στη τάξη και όχι μόνο.  

Φωτεινή Οικονομοπούλου
3 πράγματα που πρέπει να χαρακτηρίζουν το παιδί σας για μια «επιτυχημένη σχολική χρονιά»

Κατά τη διάρκεια της γνωστής σε όλες «back to school» περιόδου, πολλές μαμάδες είναι απασχολημένες με το να αγοράσουν αθλητικά παπούτσια , ντοσιέ, τετράδια και πολλά μολύβια. Αλλά το κλειδί της επιτυχίας δε βρίσκεται στα σχολικά είδη. Τα παιδιά θα «ευδοκιμήσουν» στο σχολείο -και στη ζωή- αν φέρουν μαζί τους την ικανότητα να είναι θαρραλέα, αποφασιστικά και σκεπτόμενα.

Ως αντιπρόεδρος της οργάνωσης Camp Galileo, η Carol Dwec, μιλά για τη νοοτροπία της δημιουργικής ανάπτυξης δεξιοτήτων και αυτοπεποίθησης. Ως γονιός, η δουλειά σας είναι να καλλιεργήσετε την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας.

Ας εξερευνήσουμε καθένα από αυτά τα στοιχεία και το πώς σχετίζονται με την βελτίωση των σχολικών επιδόσεων αλλά και πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να τα αναπτύξει.

1. Θάρρος

Όταν σκεφτόμαστε το θάρρος, μπορεί να σας έρχονται στο μυαλό εικόνες δύναμης και γενναιότητας. Αλλά το να είσαι θαρραλέος μαθητής δεν έχει να κάνει τόσο με την παραδοσιακή έννοια της λέξης . Για την επιτυχία στο σχολείο, τα παιδιά πρέπει να αγκαλιάζουν τις προκλήσεις και να δοκιμάζουν νέα πράγματα.

Η επιστήμη της μάθησης δείχνει ότι μαθαίνουμε καλύτερα όταν βρισκόμαστε στη ζώνη εγγύς ανάπτυξης (ZPD) - λειτουργώντας στα όρια των ικανοτήτων μας. Το θάρρος είναι το «καύσιμο» που μας ωθεί πέρα από τις ζώνες άνεσής μας- το λεγόμενο comfort zone-, επιτρέποντάς μας να ασχοληθούμε με δυσκολότερα tasks, να εξερευνήσουμε αντισυμβατικές ιδέες και να αναπτυχθούμε.

Μαθήματα ευτυχίας και διαχείρισης άγχους των σχολικών εξετάσεων για εφήβους

2. Αποφασιστικότητα

Όταν κανείς βρίσκεται στα όρια του comfort zone του, το πιθανότερο είναι ότι θα κάνει λάθη. Το Όταν ένα παιδί διακρίνεται για την αποφασιστικότητά του, σημαίνει πως βλέπει τις αποτυχίες ως ευκαιρίες για μάθηση . Επειδή τα λάθη δείχνουν ακριβώς πού μπορούμε να βελτιωθούμε, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά εργαλεία που θα βοηθήσουν να προχωρήσουμε προς τους στόχους μας, συχνά ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι αν είχαμε κάνει τα πράγματα σωστά με την πρώτη φορά.

3. Αναστοχασμός

Η τάση των παιδιών στο σχολείο είναι συχνά να βιάζονται να ολοκληρώσουν και να προχωρήσουν γρήγορα στο επόμενο πράγμα . Το να είσαι σκέφτεσαι ξανά και ήρεμα, σημαίνει ότι αφιερώνεις χρόνο για να σκεφτείς τι πρέπει να γράψεις, τι πήγε και τι δεν πήγε καλά σ΄ένα διαγώνισμα κτλ.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, το να μαθαίνουν να αναζητούν το λάθος τους θα ενισχύσει την ικανότητά τους να βελτιώνουν τον εαυτό τους και τη δουλειά τους.

Βρίσκοντας την ισορροπία με τις εξωσχολικές δραστηριότητες μετά το σχολείο

Πώς να υποστηρίξετε το παιδί σας

Ως μαμά, πρέπει να αναγνωρίζετε τις καλές συμπεριφορές του παιδιού σας. Για παράδειγμα, «Ξέρω ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος και προσπάθεια για να ολοκληρώσεις την εργασία σου στα μαθηματικά, μπράβο σου που ήσουν αποφασισμένος!».

1. Δώστε το παράδειγμα

Είναι απίστευτα ισχυρό για τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς τους να δοκιμάζουν νέα πράγματα. Για παράδειγμα, αν πάντα θέλατε να μάθετε να ζωγραφίζετε, πάρτε ένα τετράδιο και ζωγραφίστε για 10 λεπτά την ημέρα. Αφήστε τα παιδιά σας να δουν τη συνεπή προσπάθεια που καταβάλλετε ή ξεκινήστε προπόνηση για τον επόμενο μαραθώνιο.Μοιραστείτε το σχέδιο προπόνησής σας με τα παιδιά σας και αφήστε τα να σας βοηθήσουν ενώ παρακολουθούν την πρόοδό σας.

5 φράσεις που θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μια καλή σχέση με τον δάσκαλο του παιδιού σας

2. Αγκαλιάστε τη δύναμη του «όχι ακόμα»

Η ειδικός Carol Dweck δηλώνει ότι η χρήση της φράσης «όχι ακόμα» είναι ένας ισχυρός τρόπος για να επαναπροσδιορίσετε τις προσπάθειες των παιδιών: Δεν είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι, απλά δεν μπορούν να το κάνουν ακόμα.

Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι σχεδόν κανείς, ακόμη και οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου δεν είναι σπουδαίοι σε κάτι την πρώτη φορά που το δοκιμάσαν για πρώτη φορά. Έτσι, ακόμα και αν δεν διαπρέψουν αμέσως, την επόμενη φορά θα τα πάνε καλύτερα.

Αυτή τη σεζόν, καθώς τσεκάρετε όλα τα αντικείμενα στη λίστα με τα σχολικά είδη, να θυμάστε ότι τα ουσιαστικά «εργαλεία » που χρειάζονται τα παιδιά σας δεν χωράνε σε ένα σακίδιο.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved