4 tips για να μάθουν τα παιδιά να υπερασπίζονται τον εαυτό τους

Χτίζοντας την αυτοπεποίθηση τους, μέρα με τη μέρα.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
4 tips για να μάθουν τα παιδιά να υπερασπίζονται τον εαυτό τους
Bigstock

Το να μάθουν τα παιδιά να υπερασπίζονται τον εαυτό τους είναι μια από τις σημαντικότερες δεξιότητες που μπορείτε και πρέπει να διδάξετε. Αυτή η ικανότητα δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων, αλλά και την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης , της αυτοεκτίμησης και της ανεξαρτησίας τους. Διαβάστε, παρακάτω, πέντε πολύτιμα tips που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν αυτή την ικανότητα.

1. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να διεκδικεί πράγματα

Η διεκδικητική συμπεριφορά είναι η βάση για να μάθει ένα παιδί να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Είναι σημαντικό να κατανοήσει τη διαφορά ανάμεσα στη διεκδικητικότητα και της επιθετικότητας. Διδάξτε τα παιδιά να εκφράζουν τις απόψεις και τα συναισθήματά τους με σεβασμό προς τους άλλους, αλλά και με σιγουριά. Ενθαρρύνετέ τα να χρησιμοποιούν φράσεις όπως «νιώθω ότι…», «θα ήθελα…», και «πιστεύω ότι…».

2. Διδάξτε του την σημασία του «όχι»

Το «όχι» είναι μια πολύ ισχυρή λέξη , και πρέπει να μάθετε στο μικρό σας πως είναι εντάξει να την χρησιμοποιεί όταν αισθάνεται ότι κάτι δεν είναι σωστό ή δεν του αρέσει. Εξηγήστε του ότι το να λένε «όχι» δεν το κάνει αγενές ή ανυπάκουο, αλλά δείχνει ότι θέτει τα όρια του αλλά και εκφράζει τα συναισθήματά του. Προσπαθήστε να δώσετε παραδείγματα από την καθημερινή ζωή όπου το «όχι» είναι απαραίτητο, όπως όταν κάποιος προσπαθεί να το πιέσει να κάνει κάτι που δεν θέλει ή όταν αισθάνεται άβολα σε μια κατάσταση.

4 φράσεις που υπονομεύουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας

3. Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του

Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να μάθουν τα παιδιά να υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που τους βοηθούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους.

Όταν ένα παιδί αισθάνεται ικανό και σίγουρο για τον εαυτό του, είναι πιο πιθανό να υπερασπιστεί τη γνώμη του και τα δικαιώματά του. Παράλληλα, επαινέστε τις προσπάθειές του, όχι μόνο τις επιτυχίες του, για να του δείξετε ότι η αξία του δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμα, αλλά από την προσπάθεια που καταβάλλει.

6 φράσεις που μπορείτε να πείτε στο παιδί σας αντί για «πρόσεχε»

4. Γίνετε εσείς το πρότυπο

Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά από το παράδειγμα των γονιών τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δείχνετε πώς να αντιμετωπίζετε τις δύσκολες καταστάσεις με ψυχραιμία και συζητήστε μαζί τους τις αποφάσεις σας.

Όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να υπερασπίζονται τις απόψεις τους, καταλαβαίνουν καλύτερα τη σημασία αυτής της συμπεριφοράς καθώς επίσης και είναι πιο πιθανό να την υιοθετήσουν και στη δική τους ζωή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved