Γιατί πρέπει να αφήνετε τα παιδιά να λερωθούν όταν παίζουν

Αφήστε τα παιδιά να λερωθούν. Κάνει καλό!

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Γιατί πρέπει να αφήνετε τα παιδιά να λερωθούν όταν παίζουν
Bigstock

Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν να λερώνονται παίζοντας με την λάσπη, το φαγητό, ζωγραφίζοντας με μαρκαδόρους, τρέχοντας στο γρασίδι ή οτιδήποτε άλλο. Γενικά, το να λερωθούν δεν είναι ο στόχος, αλλά η συνέπεια του ελεύθερου παιχνιδιού.

Συχνά, η περιέργεια και η επιθυμία για εξερεύνηση κάνουν τα παιδιά να ξεχνούν την καθαριότητα. Το θέμα αυτό ενοχλεί πολλές μαμάδες που ανησυχούν υπερβολικά όταν παρατηρούν ότι τα ρούχα των παιδιών τους είναι βρώμικα και τα μαλώνουν.

Κανείς δεν αρνείται ότι η υγιεινή είναι σημαντική. Ωστόσο, το να λερώνονται τα παιδιά έχει πολλαπλά οφέλη με θετικό αντίκτυπο στη σωματική και συναισθηματική τους υγεία. Για το καλό τους, είναι σημαντικό να είστε πιο «ελαστική», επιτρέποντας στα παιδιά σας να λερώνονται.

Βέβαια, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά δεν βάζουν στόμα τους ό,τι βρίσκουν κάτω.

Γιατί είναι ωφέλιμο τα παιδιά να λερώνονται

1. Βελτιώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα

Η έκθεση σε διαφορετικά περιβάλλοντα και μικρόβια μέσω της επαφής με το χώμα, τη λάσπη και άλλα υλικά μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της φυσικής τους άμυνας.

2. Ενισχύεται το αίσθημα της ευχαρίστησης

Τα παιδιά είναι από τη φύση τους μικροί εξερευνητές και σ' αυτή τη διαδικασία ανακάλυψης, συνδέονται με διαφορετικά αντικείμενα, υφές και μυρωδιές. Από αυτή την άποψη, το να τους ζητάτε επίμονα να προσέχουν να μη λερωθούν είναι ισοδύναμο με το να τους ζητάτε να σταματήσουν να εξερευνούν.

Οποιαδήποτε δραστηριότητα της καθημερινότητας μπορεί να γίνει παιχνίδι και το παιχνίδι είναι πηγή ευχαρίστησης και ένας τρόπος ανακάλυψης του περιβάλλοντος.

Ένα παιδί που παίζει ελεύθερα λερώνεται γιατί δεν φοβάται μήπως τα χέρια γεμίσουν με λάσπη ή τα μαλλιά του με αλεύρι.

Γιατί είναι σημαντικό το παιδί σας να παίζει μόνο του

Τα λιγότερα παιχνίδια κάνουν τα παιδιά πιο δημιουργικά

3. Ανακαλύπτονται διαφορετικές υφές

Πολλά παιδιά έχουν υπερευαισθησία και απέχθεια σε ορισμένες κολλώδεις ή τραχιές -γενικότερα στις ανομοιόμορφες- υφές. Αυτή η ιδιαιτερότητα γίνεται φανερή όταν, για παράδειγμα, τρώνε μια ομελέτα ή έναν κοκκώδη πουρέ .

4. Ενθαρρύνεται η περιέργεια

Ένα παιδί που απολαμβάνει να λερώνεται είναι σε θέση να συνδεθεί με το περιβάλλον του με δημιουργικό τρόπο. Επιπλέον, παρατηρώντας, αγγίζοντας και δοκιμάζοντας χωρίς να φοβάται πως θα λερωθεί, διεγείρεται η περιέργεια και ενισχύεται η δημιουργικότητα.

Αφήνοντας, λοιπόν, τα παιδιά να λερωθούν δενθα τους δώσετε μόνο χαρά, αλλά θα «τονώσετε» τη φαντασία και τη γνωστική τους ικανότητα .

Θετικά λόγια που πρέπει να λέτε στο παιδί σας όσο πιο συχνά μπορείτε

Παιδοψυχολόγος αποκαλύπτει: Αυτό είναι το μυστικό για ευτυχισμένα παιδιά

5. Bελτιώνεται η σύνδεση με τη φύση

Είναι ότι είναι πρακτικά αδύνατο να περάσετε ένα απόγευμα στο πάρκο ή στην παιδική χαρά και το μικρό σας να γυρίσει χωρίς ένα λεκέ από το γρασίδι ή από χώμα. Μη ξεχνάτε πως οι υπαίθριες δραστηριότητες είναι πολύτιμες για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

Η ισορροπία είναι το παν

Όπως σε κάθε πτυχή της ζωής, το καλύτερο είναι να βρείτε μια ισορροπία: Μη φοβάστε να αφήνετε το παιδί σας να λερωθεί ενώ παίζει, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξερευνούν τον κόσμο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάτε τη σημασία της υγιεινή . Το βραδινό μπάνιο μόλις τελειώσει το παιχνίδι κρίνεται απαραίτητο.

Με πληροφορίες από: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved