5 τρόποι για να καταλάβετε εάν το παιδί σας σέβεται ή σας φοβάται

«Ακούστε το παιδί σας και επιτρέψτε του να αποτύχει, να πάρει αποφάσεις και να εκφραστεί»

5 τρόποι για να καταλάβετε εάν το παιδί σας σέβεται ή σας φοβάται
Bigstock

Στο παρελθόν, ο ρόλος των γονιών ήταν σαφώς διαφοροποιημενός από σήμερα και η επιβολή της πειθαρχείας γινόταν με τρόπο αυταρχικό. Τώρα, όμως, έχετε ξεκαθαρίσει εάν το παιδί σας φοβάται ή σας σέβεται;

Ο σεβασμός πηγάζει από την αγάπη και τον θαυμασμό και δημιουργεί υγιείς και σταθερούς δεσμούς. Ο φόβος, από την άλλη πλευρά, δημιουργεί ασταθείς και προβληματικές αντιδράσεις και προκαλεί στεναχώρια . Η γραμμή που χωρίζει τις δύο έννοιες είναι λεπτή και θολή, γι' αυτό και πολλοί γονείς αισθάνονται ότι πρέπει να είναι αυταρχικοί για να τους σέβονται τα παιδιά τους. Ωστόσο, ο σεβασμός κερδίζεται, δεν επιβάλλεται.

Πώς θα μεγαλώσετε ευτυχισμένα παιδιά

Πώς να καταλάβετε εάν το παιδί σας φοβάται ή σας σέβεται

1. Βαθμός εμπιστοσύνης

Αυτό είναι, χωρίς αμφιβολία, το βασικό σημείο που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε αν το παιδί σας σάς φοβάται αντί να σας σέβεται. Όταν έρχεται αντιμέτωπο με ένα δίλημμα είστε ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο απευθύνεται για συμβουλές ; Ή, αντίθετα, κάνει ό,τι μπορεί για να σας κρατήσει «στο σκοτάδι»;

Στην πρώτη περίπτωση, το μικρό σας αναγνωρίζει πως έχει κάνει κάποιο λάθος και εσείς θα το υποστηρίξετε και θα το καθοδηγήσετε.

Στη δεύτερη περίπτωση, του είναι σαφές ότι θα λάβει μόνο κριτική. Νιώθει ότι στόχος σας είναι να το τιμωρήσετε.

2. Συναισθηματική έκφραση

Είναι το παιδί σας σε θέση να εκφράσει τα συναισθήματά του; Αισθάνεται άνετα να θυμώσει ή να στεναχωρηθεί; Αυτό είναι ένα σημάδι σεβασμού, ένα σημάδι ότι ξέρει πως θα του επιτρέψετε να νιώθει όπως νιώθει και θα το βοηθήσετε να τα διαχειριστεί.

Στις αυταρχικές οικογένειες, η έκφραση θυμού ή διαφωνίας δεν επιτρέπεται, επειδή πρέπει μόνο να υπακούς χωρίς να διαμαρτύρεσαι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η στεναχώρια θεωρείται ένδειξη αδυναμίας .

Αδέλφια που μοιράζονται ένα δωμάτιο: Πώς θα βελτιωθεί η αυτονομία τους

mama-milaei-sto-paidi.jpg

Αδελφική αγάπη: Το βίντεο που έγινε viral

3. Ποιότητα δεσμού

Όπως είπαμε, ο σεβασμός προάγει μια αμοιβαία σχέση στοργής. Προφανώς, μερικές φορές θα προκύπτουν συγκρούσεις και διαφωνίες, αλλά η σχέση σας θα πρέπει να είναι γενικά υγιής και αρμονική.

Αντίθετα, όταν ένα παιδί φοβάται τους γονείς του, αναπτύσσει ψυχρή στάση απέναντί τους. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι δύστροπο, απόμακρο και αδιάφορο- αλλά μπορεί επίσης να νιώθει δυσαρέσκεια προς τους γονείς τους, παρά το γεγονός ότι εξαρτάται συναισθηματικά από εκείνους.

4. Κριτική σκέψη

Είναι το παιδί σας σε θέση να συζητά κανόνες του σπιτιού, να διαπραγματεύεται ή να προτείνει συμφωνίες; Αν νιώθει άνετα να εκφέρει τη γνώμη του και μάλιστα να «αντικρούει» τη δική σας, αυτό είναι ένα εξαιρετικό σημάδι σεβασμού.

Δεν σημαίνει πως αμφισβητά συνεχώς την εξουσία σας ή προσπαθεί να ξεπεράσει τα συμφωνημένα όρια, αλλά ότι αισθάνεται ότι μπορεί να συζητήσει μαζί σας εκφέροντας την γνώμη του.

Όταν ένα παιδί φοβάται τους γονείς του, τείνει να υπακούει τυφλά στις προσταγές. Είναι πιθανό, όμως, κάποια στιγμή, αυτή η υποταγή να μετατραπεί σε εξέγερση και το σπίτι σας να μοιάζει με πεδίο μάχης.

Η δύναμη που κρύβεται σε κοπλιμέντα που δεν σχετίζονται με την εμφάνιση

5. Αυτονομία

Παίρνει το παιδί σας την πρωτοβουλία να μάθει νέα πράγματα ή να αναλάβει τις ευθύνες που αναλογούν στις πράξεις του; Αν ναι, αυτό συμβαίνει επειδή νιώθει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Γνωρίζει ότι θα καταλάβετε τα λάθη του και θα το βοηθήσετε να βελτιωθεί. Έχοντας καλλιεργήσει αυτή την αυτοπεποίθηση, μπορεί να σας ζητήσει να το βοηθήσετε με τα μαθήματά του ή να του δείξετε πώς να φτιάξει μια συνταγή.

Όταν οι γονείς ενσταλάζουν φόβο στο παιδί τους, στον ψυχισμό του καλλιεργείται ο φόβος της αποτυχίας . Ναι μεν θα προσπαθήσει να έχει καλούς βαθμούς στο σχολείο, αλλά δε θα θέλει να δοκιμάσει μία νέα δραστηριότητα.

Πώς θα έχουν τα παιδιά ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι

Η σημασία του σεβασμού

Αν πιστεύετε ότι είστε μερικώς ή ολοκληρωτικά αυστηρή, ήρθε η ώρα να κάνετε κάποιες αλλαγές. Ένα παιδί που μεγαλώνει μέσα στο φόβο δεν καταφέρνει να αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές του, συνηθίζει στο φόβο, την υπακοή και την εξάρτηση από τους άλλους, δεν έχει αυτοπεποίθηση και συχνά τρέφει δυσαρέσκεια προς τους γονείς του.

Ακούστε το παιδί σας και επιτρέψτε του να αποτύχει, να πάρει αποφάσεις και να εκφραστεί. Αυτό δεν θα μειώσει την εξουσία σας- αντίθετα, θα σας κάνει καλύτερο πρότυπο για το παιδί σας.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved