Νήπιο: 5+1 παιχνίδια που θα του διδάξουν τα χρώματα

Αυτές οι δραστηριότητες πέρα από μαθησιακή αξία είναι και πολύ διασκεδαστικές.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Νήπιο: 5+1 παιχνίδια που θα του διδάξουν τα χρώματα

Θέλετε να απασχολήσετε δημιουργικά το μικρό σας αλλά και ταυτόχρονα να του δώσετε τροφή για σκέψη; Αυτές οι δραστηριότητες δεν θα του διδάξουν πώς να ονοματίζει κάθε απόχρωση -καθώς θα αποκτήσει αυτή τη δεξιότητα στο νηπιαγωγείο- αλλά θα του διδάξουν τις βασικές έννοιες των χρωμάτων και θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό του.

1. Παιχνίδι με το φαγητό

Μετατρέψτε το πιάτο του παιδιού σας σε ένα μάθημα με διπλό νόημα:

Oνοματίστε τα χρώματα καθώς σερβίρετε το φαγητό - καφέ ψωμί, κίτρινο τυρί, λωρίδες κόκκινης πιπεριάς, πράσινο μπρόκολο, λευκό χούμους.

Ή αφήστε το να δημιουργήσει τη δική του παλέτα, προσθέτοντας στο γιαούρτι μια κουταλιά μαρμελάδα φράουλα ή μια χούφτα βατόμουρα .

2. Ζωγραφική με τα δάχτυλα

Σίγουρα έχετε όλα τα υλικά στο ντουλάπι ή το ψυγείο και σίγουρα δεν πέρναγε από το μυαλό σας ότι με αυτά θα μπορούσατε να φτιάξετε kids-friendly δαχτυλομπογιές για τα βλασταράκια σας.

  • Βήμα 1ο: Διαλέξτε τα φρούτα και τα λαχανικά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε

Για παράδειγμα μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε παντζάρια για το κόκκινο χρώμα ή πράσινα λαχανικά όπως σπανάκι ή kale για το πράσινο χρώμα ή καρότα για το πορτοκαλί ή blueberries για το μπλε κ.ο.κ.

  • Βήμα 2ο: Βάλτε στο μπλέντερ ένα χρώμα τη φορά

Αν έχετε αποχυμωτή, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε. Αν θέλετε να πειραματιστείτε με τα χρώματα, μπορείτε να αναμείξετε μερικά.

  • Βήμα 3ο: Το σουρωτήρι κάνει θαύματα

Με το σουρωτήρι χωρίστε τον χυμό από τα χοντρά κομμάτια.

  • Βήμα 4ο: Και γιαούρτι στη συνταγή

Εξαρτάται από το πόσο ρευστή ή όχι θέλετε να είναι η δαχτυλομπογιά σας, προσθέστε στο γιαούρτι σας σταγόνες ή κουταλιές από το χρώμα που φτιάξατε.

Extra note: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κορν φλάουρ αν θέλετε να φτιάξετε μια πιο λεπτή βάση για τη δαχτυλομπογιές σας. Μπορείτε να βράσετε τα φρούτα ή τα λαχανικά, να προσθέσετε λίγο κορν φλάουρ και να βράσετε μέχρι να πήξει. Αν πάλι θέλετε να το κάνετε γλυκό μπορείτε να προσθέσετε μέλι ή λίγη ζάχαρη.

Ζωγραφική με τα δάχτυλα: Μια αισθητηριακή δραστηριότητα ιδανική για παιδιά

3. Βόλτα στη φύση

Μια βόλτα στη φύση είναι ιδανική ευκαιρία για να γνωρίσει το παιδί σας τον κόσμο των χρωμάτων και των υφών. Μπορείτε να ονοματίζετε μαζί τα φυτά, τα λουλούδια και τα ζωάκια που συναντάτε, ενώ το παιδί μαθαίνει για το περιβάλλον και αναπτύσσει τις αισθήσεις του. Είναι, παράλληλα, ευκαιρία για να παρατηρήσει τα διαφορετικά χρώματα που αλλάζουν με τις εποχές.

4. Αγώνας δρόμου με κορδέλες

Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να συνδυάσετε τη φυσική δραστηριότητα με τη μάθηση είναι ένας αγώνας δρόμου με κορδέλες . Δώστε στο παιδί κορδέλες διαφόρων χρωμάτων και προτρέψτε το να τρέξει ή να κινηθεί στον χώρο ακολουθώντας διαφορετικές εντολές για κάθε χρώμα. Είναι μια δραστηριότητα που βελτιώνει την κίνηση, τον συντονισμό χεριών και ποδιών αλλά και την αντίληψη των χρωμάτων.

Πώς η επιλογή των παιχνιδιών και των χρωμάτων επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού

Πώς η επιλογή των παιχνιδιών και των χρωμάτων επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού

5. Τακτοποίηση καλτσών

Η τακτοποίηση καλτσών μπορεί να μετατραπεί σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι. Ζητήστε από το παιδί να βρει και να ταιριάξει τις κάλτσες ανά χρώμα και σχέδιο, ενισχύοντας έτσι την παρατηρητικότητα και την οργανωτική του ικανότητα. Παράλληλα, έτσι εξασκείται στην αναγνώριση χρωμάτων.

6. Δημιουργικό ντύσιμο

Το δημιουργικό ντύσιμο μπορεί να γίνει ένα ευχάριστο παιχνίδι εξερεύνησης χρωμάτων και συνδυασμών. Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει ρούχα διαφορετικών χρωμάτων και να φτιάξει τα δικά του μοναδικά σύνολα. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την αυτονομία και την ανεξαρτησία , αλλά του δίνει την ευκαιρία να πειραματιστεί με αυτά και να μάθει για τους συνδυασμούς.

Mε πληροφορίες από: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved