Οι παιδικές «λασπο-κουζίνες» απελευθερώνουν τη δημιουργικότητα και τη διασκέδαση

Τα πραγματικά οφέλη του υπαίθριου παιχνιδιού είναι αναρίθμητα!

Οι παιδικές «λασπο-κουζίνες» απελευθερώνουν τη δημιουργικότητα και τη διασκέδαση
Bigstock

Σε αντίθεση με τις κλασικές παιδικές κουζίνες που προσφέρουν ένα σχετικά ελεγχόμενο και δομημένο περιβάλλον, οι κουζίνες λάσπης (mud kitchens) ενθαρρύνουν το ακατάστατο και ανοιχτό παιχνίδι στη φύση.

Αν χρειάστηκε ποτέ να ξεπλύνετε με το λάστιχο ένα κομματάκι λάσπης το οποίο ήταν κολλημένο στο παπούτσι του μικρού σας, ξέρετε ότι η αγάπη για το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο είναι έμφυτη!

Messy play: Γιατί τα παιδιά αγαπούν να παίζουν με τη λάσπη

Τι είναι η «λασπο-κουζίνα»

Αυτές οι μίνι υπαίθριες κουζίνες αναπαράγουν πραγματικούς χώρους μαγειρικής, με νεροχύτες, εστίες και ράφια , και προσκαλούν τα παιδιά σε έναν κόσμο εξερεύνησης και ευχάριστης «ακαταστασίας».

Είναι σχεδιασμένες για παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους και σνυήθως κατασκευασμένες από ξύλο με αφαιρούμενα στοιχεία που είναι εύκολο να καθαρίζονται με το λάστιχο.

Ενώ οι αντίστοιχες κουζίνες εσωτερικού χώρου συνήθως επικεντρώνονται σε παιχνίδια ρόλων και ευφάνταστα σενάρια με προσποιητά τρόφιμα και σκεύη.

Μάλιστα, οι κουζίνες αυτές ενσωματώνουν πολλές από τις αρχές και τις αξίες της μοντεσσοριανής και της εκπαίδευσης Waldorf.

Τζένη Θεωνά: Ο γιος της λατρεύει τη φύση - Είναι ξυπόλυτος και παίζει στα χώματα

Πλεονεκτήματα της παιδικής κουζίνας κήπου

Μέσω του παιχνιδιού στην ύπαιθρο , τα παιδιά δημιουργούν αναπτύσσουν μια αίσθηση θαυμασμού και εκτίμησης για τον κόσμο γύρω τους.

Παράλληλα, αποτελεί ένα αισθητηριακό παιχνίδι, ενεργοποιώντας πολλαπλές αισθήσεις, αλλά και ενισχύοντας τη γνωστική ανάπτυξη. Ο χειρισμός της λάσπης και του νερού βελτιώνει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες , το συντονισμό χεριού-ματιού και τη χωρική αντίληψη, ενώ οι διάφορες υφές και μυρωδιές των φυσικών υλικών παρέχουν μια πλούσια σε αισθήσεις εμπειρία, καλλιεργώντας τις νευρικές συνδέσεις και προάγοντας τη γνωστική ανάπτυξη .

Ετοιμαστείτε, λοιπόν, να αγκαλιάσετε την ακαταστασία, να γίνετε μάρτυρες της μαγείας των υπαίθριων περιπετειών και να απελευθερώσετε απεριόριστη δημιουργικότητα «στην κουζίνα της φύσης».

22 σπιτάκια για παιχνίδι που μπορείτε να φτιάξετε σε μόλις 5 λεπτά (vid)

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved