Μπορεί ο βελονισμός να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που επηρεάζουν τη γονιμότητα;

Βελονισμός και γονιμότητα: Τι λένε οι ειδικοί. 

Μπορεί ο βελονισμός να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που επηρεάζουν τη γονιμότητα;
Bigstock

Αν προσπαθείτε να συλλάβετε θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλές θεραπείες και συμπληρώματα που μπορεί να βελτιώσουν τη γονιμότητά σας , είτε πρόκειται να συλλάβετε, φυσικά είτε να προετοιμάσετε το σώμα σας να υποβληθεί σε θεραπείες γονιμότητας όπως κατάψυξη ωαρίων ή εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF ).

Θα κάνω εξωσωματική: Τι να ρωτήσω τον γιατρό; Τι να ρωτήσω τον εμβρυολόγο;

Μια θεραπεία που συχνά λέγεται ότι ενισχύει τη γονιμότητα και τον αριθμό των ωαρίων που μπορεί να παράγει το σώμα σας είναι ο βελονισμός. Όμως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο; Μπορεί όντως να ενισχύσει την προσπάθειά σας να συλλάβετε;

Οι ειδικοί δίνουν τις δικές τους απαντήσεις.

«Το κύριο όφελος του βελονισμού για τη σύλληψη έχει να κάνει με την ορμονική ισορροπία», εξηγεί η Δρ Barbara Siminovich-Blok, ND, LAc, κλινική διευθύντρια και εξειδικευμένη βελονίστρια στο ORA στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας: «Η μείωση των επιπέδων του στρες και η αύξηση της ποιότητας του ύπνου είναι επίσης πολύ ευεργετική, κάτι που είναι γνωστό ότι βοηθάει ο βελονισμός».

velonismos.jpg

Πώς να αυξήσετε και να ρυθμίσετε την ωορρηξία με φυσικό τρόπο

Φυσική σύλληψη

Εάν τώρα ξεκινάτε την προσπάθεια να μείνετε έγκυος, πιθανότατα μαθαίνετε να παρακολουθείτε τον κύκλο σας και να δίνετε προσοχή σε όλα τα σημάδια του σώματός σας που μπορεί να σημαίνουν ότι είστε γόνιμη. Ο βελονισμός είναι ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσει σε αυτό, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 . Η μελέτη ανέφερε ότι το 86% των συμμετεχόντων που έκαναν βελονισμό είχαν περισσότερη επίγνωση της γονιμότητας τους σε σύγκριση με το 40% των συμμετεχόντων που εστίασαν μόνο σε αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να αυξήσουν τη γονιμότητα.

Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι η πιθανότητα υπογονιμότητας και η μη γνώση του κύκλου τους προκαλεί άγχος και ο βελονισμός βοηθά στο να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τις ημέρες της ωορρηξίας τους, εξηγεί ο Δρ Mark Denker, Πιστοποιημένος OB/GYN και ειδικός γονιμότητας στο West Boca Medical Center στο Boca Raton της Φλόριντα. Επιπλέον, «ο βελονισμός μπορεί να είναι το κλειδί για τη χαλάρωση και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στην περιοχή της πυέλου, η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη σεξουαλική διέγερση και ως εκ τούτου στη φυσική σύλληψη», προσθέτει.

10 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος

Εξωσωματική γονιμοποίηση

Άλλη έρευνα υποδηλώνει ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχία ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μια μελέτη του 2020 σε γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση διαπίστωσε ότι σχεδόν τα διπλάσια άτομα σε μια ομάδα που έκανε βελονισμό είχαν ίχνη ορμονών εγκυμοσύνης, HCG, μόλις 12 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έκανε βελονισμό πριν από τον εμβρυομεταφορά.

gonimotita.jpg

Μπορεί ο βελονισμός να αυξήσει την επιτυχία της εμβρυομεταφοράς;

«Μέρος αυτής της αύξησης μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της κυκλοφορίας στη μήτρα. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι ο βελονισμός μπορεί να αναστείλει την κινητικότητα της μήτρας», εξηγεί ο Siminovich-Blok. «Η μείωση της κινητικότητας της μήτρας θα μειώσει τις κράμπες που εμφανίζονται μετά από μια εμβρυομεταφορά, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφύτευσης».

Πόσο καιρό πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε πρέπει να ξεκινήσετε τον βελονισμό;

«Εάν είστε κάτω των 35 ετών, προσπαθήστε για περίπου ένα χρόνο. μεταξύ 36 και 39, δοκιμάστε για 6 μήνες κι αν είστε 39 ετών και άνω, επισκεφτείτε αμέσως έναν ειδικό γονιμότητας», λέει ο Δρ Mark Denker.

Ο ίδιος συνιστά να κάνουν τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, έναν έλεγχο της ποιότητας του ωαρίου, της ποσότητας και της ποιότητας του σπέρματος, των ορμονών, ένα υπερηχογράφημα της μήτρας και μια εξέταση που μπορεί να προσδιορίσει εάν οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές ή όχι για να απελευθερώσουν ωάρια.

Κατάψυξη ωαρίων: Πόσα ωάρια εξασφαλίζουν μια επιτυχή εγκυμοσύνη;

Οι Denker και Siminovich-Blok συνιστούν μεταξύ δύο και τριών μηνών βελονισμό πριν από την κατάψυξη ωαρίων, προσπάθεια φυσικής σύλληψης, ενδοτραχηλική σπερματέγχυση (ICI), ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) ή εξωσωματική γονιμοποίηση. «Συνιστάται περισσότερο πριν από την IUI ή την εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς θα εξισορροπήσει τις ορμόνες και θα προετοιμάσει το σώμα για τις επόμενες διαδικασίες», λέει ο Siminovich-Blok. Πριν και μετά την ανάκτηση ωαρίων και πριν και μετά την εμβρυομεταφορά είναι επίσης βασικές εβδομάδες για την ενίσχυση των θεραπειών, προσθέτει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved