Εγκυμοσύνη: 10 θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου

Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για το έμβρυο και οι τροφές που θα τα βρείτε.

Εγκυμοσύνη: 10 θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου
Bigstock

Την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι σημαντικό να ακολουθείτε μία διατροφή ισορροπημένη και πλούσια σε τροφές υψηλής διατροφική αξίας. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία σας.

Οι ανάγκες του οργανισμού στην εγκυμοσύνη είναι αυξημένες για να μπορεί το σώμα να υποστηρίξει την ανάπτυξη του εμβρύου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μία υγιεινή διατροφή η οποία περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι αναγκαία.

Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι:

1. Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και τον σχηματισμό των μυών και του νευρικού συστήματος.

Η ανάγκες του οργανισμού την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι 1.000 mg σε ημερήσια βάση. Για να έχετε επάρκεια ασβεστίου είναι σημαντικό να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας συμβουλέψει να πάρετε και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής εάν δεν μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού μέσω της διατροφής.

Πόση σωματική ενέργεια απαιτείται για να κυοφορήσεις ένα μωρό; Οι επιστήμονες απαντούν

Σημάδια που δείχνουν ότι κυοφορείτε κορίτσι

2. Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης η οποία υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα. Επίσης ο σίδηρος είναι συστατικό της μυοσφαιρίνης η οποία προμηθεύει του μύες του σώματος με οξυγόνο, ενώ σημαντικός είναι και για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Καθημερινά χρειάζεστε 27 mg σιδήρου. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια, το κόκκινο κρέας, ο τόνος. Και σε αυτήν την περίπτωση, εάν δεν παίρνετε αρκετό σίδηρο μέσα από τη διατροφή σας είναι πιθανό να χρειαστεί να πάρετε συμπλήρωμα.

3. Ιώδιο

Τι ιώδιο υπάρχει σε πολλές τροφές και προγεννητικές βιταμίνες. Είναι απαραίτητο για την ρύθμιση του μεταβολισμού και για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και των οστών. Τροφές πλούσιες σε ιώδιο είναι το γάλα χωρίς λιπαρά, το αυγό και το αλάτι.

4. Χoλίνη

Η χολίνη υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού και ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη παθήσεων του νευρικού σωλήνα.

Σε ημερήσια βάση την περίοδο της εγκυμοσύνης χρειάζεστε 450 mg χολίνης. Τροφές που περιέχουν χολίνη είναι το αυγό, το μπρόκολο και το στήθος κοτόπουλο.

Fun facts σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού σας ανά τρίμηνο

Ημικρανία στην εγκυμοσύνη: Πώς αντιμετωπίζεται;

5. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητη την περίοδο της εγκυμοσύνης για την ανάπτυξη του αναπνευστικού, του κυκλοφορικού και του νευρικού συστήματος του μωρού. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό της μέλλουσας μαμάς και βοηθά στον μεταβολισμό του λίπους.

Υπάρχουν δύο μορφές βιταμίνης Α, η προσχηματισμένη βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, και η προβιταμίνη Α (β-καροτένιο). Καλύτερες πηγές βιταμίνης Α για την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι τα κίτρινα, κόκκινα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα καρότα και κόκκινες πιπεριές, τα κίτρινα φρούτα, όπως τα βερίκοκα, το μάνγκο και η παπάγια, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, το γάλα και το γιαούρτι.

6. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι αναγκαία για την παραγωγή του κολλαγόνου το οποίο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό των οστών και του δέρματος. Επίσης είναι απαραίτητο για τα ούλα, τα δόντια και τα οστά. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, οι κόκκινες πιπεριές και το μπρόκολο.

Το πιθανότερο είναι να μην χρειαστείτε συμπλήρωμα, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν την ποσότητα βιταμίνη C που χρειάζονται από τις τροφές που καταναλώνουν.

10 ιδέες για υγιεινά σνακ εγκυμοσύνης

alati-periorismos-sti-diatrofi.jpg

Έγκυος με νήπιο παιδί: 5 χρήσιμες συμβουλές

7. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και του φωσφορικού άλατος στο οργανισμό. Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με τη μη σωστή ανάπτυξη των οστών και άλλες παθήσεις στα νεογέννητα. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός και ο τόνος, τα αυγά, το κόκκινο κρέας και τα μανιτάρια.

8. Βιταμίνη B6

Η βιταμίνη Β6 βοηθά στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων και είναι απαραίτητη για την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού. Πηγή βιταμίνης Β6 είναι το αβοκάντο, η μπανάνα, ο τόνος, τα πουλερικά, το άπαχο κρέας και το σπανάκι .

9. Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι η μεγαλύτερη και πιο σύνθετη βιταμίνη που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου του εμβρύου αλλά και για τη δημιουργία νέων κυττάρων, κυρίως των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε τροφές όπως ο σολομός, ο μοσχαρίσιος κιμάς, το αυγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αυξημένο oυρικό oξύ και υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη

10. Φολικό οξύ

Το φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β (βιταμίνη Β9). Παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων –τα οποία αναλαμβάνουν τη μεταφορά οξυγόνου σε ολόκληρο το σώμα– και βοηθά τον νευρικό σωλήνα του εμβρύου να αναπτυχθεί στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό του.

Οι καλύτερες πηγές φολικού οξέος είναι τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, τα εσπεριδοειδή, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, το κρέας και τα ενισχυμένα δημητριακά .

Με πληροφορίες από babycenter.com

Πρώτη δημοσίευση 06/05/2023

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved