Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος ενός άντρα όταν γίνεται μπαμπάς; Η επιστήμη απαντά

Bigstock

Οι νέες μαμάδες δεν είναι οι μόνες που βιώνουν ορμονικές αλλαγές.

Υπάρχει ένα γνωστό ρητό που λέει ότι η γυναίκα γίνεται μαμά όταν βλέπει το θετικό τεστ εγκυμοσύνης, αλλά ο άνδρας γίνεται μαπμπάς στην αίθουσα τοκετού.

Για τους άνδρες, η στιγμή που έρχονται για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο με το παιδί τους δεν είναι μόνο μια συναισθηματική εμπειρία που αλλάζει τη ζωή τους, αλλά και μια ορμονική, δεδομένης της πτώσης των επιπέδων τεστοστερόνης και την αύξηση των επιπέδων προλακτίνης και ωκυτοκίνης.

Παρόλο που αυτό μπορεί να κάνει τους νέους μπαμπάδες να αισθάνονται ότι οι ορμόνες τους είναι εντελώς εκτός ελέγχου, αυτό συμβαίνει για κάποιο σκοπό, εξηγεί ο ανθρωπολόγος δρ Lee Gettler, ερευνήτρια στο University of Notre Dame’s Center for Children and Familie.

«Με βάση μια σειρά από επιστημονικά στοιχεία, αυτές οι ορμονικές αλλαγές στους νέους μπαμπάδες είναι η απόδειξη πως προετοιμάζονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της γονεϊκότητας », δήλωσε ο ειδικός. «Η έρευνά μας διευκολύνει να κατανοήσουμε τις δικές τους «ενσωματωμένες» γονικές ικανότητες, κάτι που έχει μεγάλη σημασία».

Πρώτη φορά μπαμπάς: Χρήσιμες συμβουλές

Η τεστοστερόνη μειώνεται

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 από την ομάδα του δρ Gettler, τα επίπεδα τεστοστερόνης των νέων μπαμπάδων πέφτουν κατά 40% περίπου κατά τον πρώτο μήνα της γέννησης του παιδιού τους, γεγονός που φαίνεται να συνδέεται με την προσκόλλησή τους στο μωρό .

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα αρσενικά έχουν μια εξελιγμένη "νευροενδοκρινική αρχιτεκτονική" η οποία και ανταποκρίνεται στη γονική φροντίδα, υποστηρίζοντας έναν ρόλο των ανδρών ως άμεσων φροντιστών», ανέφεραν οι υπόλοιποι ερευνητές, εξηγώντας ότι οι μπαμπάδες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης ανταποκρίνονταν λιγότερο στο κλάμα του βρέφους.

«Αγαπητέ μπαμπά...» - Ένα γράμμα για τους νέους μπαμπάδες

Η προλακτίνη αυξάνεται

Ενώ τα επίπεδα τεστοστερόνης πέφτουν, μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα οιστρογόνων των μελλοντικών μπαμπάδωναρχίζουν να αυξάνονται μερικές εβδομάδες πριν από την ημερομηνία γέννησης του μωρού και παραμένουν αυξημένα για αρκετό καιρό. Οι νέοι μπαμπάδες βιώνουν κατά μέσο όρο 20% αύξηση στα επίπεδα της προλακτίνης κατά τον πρώτο μήνα.

Όπως ανέφεραν οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2016 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Postgraduate Medicine, «τα επίπεδα της προλακτίνης συσχετίζονται με την αλληλεπίδραση πατέρα-βρέφους σε κοινωνικό πλαίσιο και οι μπαμπάδες με αυξημένη προλακτίνη ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες του μωρού».

Μπαμπάς: Ο νέος ρόλος ως γονιός και ως «συνεργάτης»

Η «ορμόνη της αγάπης» είναι υπερδραστήρια

Η έρευνα της δρ Ruth Feldman, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale, επισημαίνει πως η αύξηση της ωκυτοκίνης στις μαμάδες ενισχύεται από τη τρυφερή σωματική επαφή, ενώ στους μπαμπάδες αυτή η ««ορμόνη της αγάπης» έρχεται μέσω του παιχνιδιού με το παιδί.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hormones and Behavior , οι μπαμπάδες βιώνουν αύξηση στα επίπεδα της ωκυτοκίνης απλά και μόνο κοιτάζοντας φωτογραφίες των παιδιών τους.

Με απλά λόγια: Η πατρότητα αλλάζει για πάντα τις ορμόνες των ανδρών - με τον καλύτερο τρόπο.

Με πληροφορίες από: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved