16 μηνών: Ορόσημα και ανάπτυξη

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Τι μπορεί να κάνει το παιδί σας στην ηλικία των 16 μηνών.

Το 16 μηνών παιδί σας μπορεί να λατρεύει τις σωματικές προκλήσεις. Ξέρει ότι μπορεί να περπατήσει και οπότε θέλει να προσπαθήσει να κουβαλήσει κάτι με τα χέρια του, όπως ένα κουτί με τουβλάκια. Μπορεί επίσης σε αυτή την ηλικία να εξελίσσονται ακόμη περισσότερο οι λεπτές κινητικές του δεξιότητες και να θέλει να γυρίζει τις σελίδες των βιβλίων που διαβάζετε, να στοιβάζει τουβλάκια για να φτιάξει έναν πύργο και να μουτζουρώνει ό,τι πέφτει στα χέρια του και ό,τι μπορεί να φτάσει. Το νήπιο σας μπορεί να καταλάβει πολλά περισσότερα από όσα μπορεί να πει και μπορείτε να ενθαρρύνετε τη γλωσσική του ανάπτυξη μιλώντας του και αφήνοντάς το να σας απαντήσει με τον δικό του τρόπο.

Ανάπτυξη μωρού 9-12 μηνών

Σωματική ανάπτυξη

Δοκιμή των φυσικών ορίων

Το νήπιό σας είναι πιθανό να εξακολουθεί να εξερευνά το περιβάλλον του με τον τρόπο που το κάνει τους τελευταίους μήνες -αγκαλιάζει τυχαία αντικείμενα, τα εξετάζει προσεκτικά, τα βάζει στο στόμα του και τα χτυπάει στο πάτωμα.

Αλλά θα παρατηρήσετε επίσης ότι του αρέσει να προκαλεί τα σωματικά του όρια. Ξέρει ότι μπορεί να περπατήσει και οπότε θέλει να προσπαθήσει να κουβαλήσει κάτι με τα χέρια του, όπως ένα κουτί με τουβλάκια. Είναι σίγουρο ότι μπορεί να σκαρφαλώσει στον καναπέ, οπότε θα θελήσει να σπρώξει μια καρέκλα προς τον πάγκο της κουζίνας για να σκαρφαλώσει ψηλότερα και να δει τι υπάρχει στον πάγκο.

Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, είναι πλέον απαραίτητο να ασφαλίσετε το σπίτι σας. Η κουζίνα μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σημείο, γι' αυτό θα πρέπει να μαγειρεύετε στα πίσω «μάτια» της κουζίνας, να γυρίζετε τις λαβές των κατσαρολών προς τα μέσα και γενικότερα να τις έχετε εκτός της εμβέλειας των χεριών που ψαχουλεύουν. Τέλος μην ξεχνάτε να κλειδώνετε ή να κρατάτε σε σημείο που δεν θα μπορούν να φτάσουν τα παιδιά σας όλα τα επικίνδυνα προϊόντα καθαρισμού και φάρμακα.

5 μηνών μωρό - Ανάπτυξη, ορόσημα & κατορθώματα

Στοίβαγμα και ζωγραφική... πολλή ζωγραφική

Το 16 μηνών παιδί σας γίνεται όλο και πιο επιδέξιο στη χρήση των χεριών και των δαχτύλων του. Μπορεί να είναι σε θέση να στοιβάζει δύο ή τρία τουβλάκια για να φτιάξει έναν πύργο και στη συνέχεια θα χαρεί γκρεμίζοντάς το αμέσως. Όταν διαβάζετε βιβλία, θα επιμένει να γυρίζει τις σελίδες για εσάς και πλέον μπορεί να είναι ικανό να γυρίζει μία ή δύο σελίδες κάθε φορά αντί να γυρίζει απλώς από μπροστά προς τα πίσω.

Αν του δώσετε έναν μαρκαδόρο, θα ξέρει ακριβώς τι να κάνει με αυτόν, αλλά πιθανότατα θα μουτζουρώσει οτιδήποτε βρεθεί μπροστά του -βιβλία, έπιπλα και τοίχους- οπότε η ζωγραφική είναι μια δραστηριότητα που μάλλον θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά.

Αυτή είναι μια πολύ καλή στιγμή να το μάθετε να ζωγραφίζει με τα δάχτυλα. Μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας δακτυλομπογιές αναμειγνύοντας 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι με λίγο νερό για να φτιάξετε μια λεπτή πάστα και στη συνέχεια να προσθέσετε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Βάλτε μια σταγόνα μπογιάς στο χαρτί και δείξτε του πώς να γλιστράει τα δάχτυλά του.

Γλώσσα και γνωστική ανάπτυξη

Έχετε δει το παιδί σας να δοκιμάζει την ανεξαρτησία του τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, αλλά οι ειδικοί λένε ότι όταν ένα παιδί μπορεί να μιλήσει, ξέρει, επιτέλους, ότι είναι ο εαυτός του. Το 16 μηνών παιδί σας μπορεί να είναι σε θέση να πει μέχρι και επτά λέξεις - ή και περισσότερες - με σαφήνεια. Αλλά θα εξακολουθεί να βασίζεται κυρίως στη μη λεκτική επικοινωνία , δείχνοντας και κάνοντας χειρονομίες για να σας πει τι θέλει ή τι θέλει να δείτε.

Το μικρό σας παιδί καταλαβαίνει πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να πει, επίσης. Μπορεί να το ανακαλύψετε αυτό τυχαία μια μέρα, όταν, για παράδειγμα, το ρωτήσετε «μα πού άφησα τα κλειδιά μου», χωρίς να περιμένετε απάντηση και να το δείτε να τρέχει για να σας δείξει πού τα έχετε κρεμασμένα.

Η ικανότητά του να κατανοεί περισσότερα από όσα μπορεί να επικοινωνήσει σημαίνει ότι είναι σημαντικό να μιλάτε αργά και καθαρά στο παιδί σας. Πιθανότατα έχετε σταματήσει να του μιλάτε «τραγουδιστά» όπως κάνατε όταν ήταν μωρό, όμως τώρα μπορείτε να χρησιμοποιείτε απλές λέξεις και φράσεις για να τραβήξετε την προσοχή του.

Θετική γονεϊκότητα στα νήπια (1-2 και 2-3 ετών)

Χρησιμοποιώντας τις σωστές λέξεις για τα αντικείμενα θα μειώσετε τη σύγχυσή του καθώς μαθαίνει να χρησιμοποιεί λέξεις. Το να ακούτε το παιδί σας χωρίς διακοπή είναι επίσης απαραίτητο σε αυτό το στάδιο.

Βοηθήστε το να αναπτύξει το λεξιλόγιό του μιλώντας μαζί του: «Ακούς αυτό το πουλί; Ακούς τα ποτιστικά που ποτίζουν το γρασίδι;», για παράδειγμα, ή προκαλέστε το να βρει κάτι συγκεκριμένο: «Βοήθησέ με να βρω τον μπλε μαρκαδόρο». Το να μάθει να παρατηρεί, να ακούει και να ερευνά θα το βοηθήσει να αναπτύξει σημαντικές αισθητηριακές δεξιότητες.

Παρόλο που το 16 μηνών παιδί σας μπορεί να μην θέλει να κάθεται ακίνητο για περισσότερο από λίγα λεπτά, πιθανόν να δείχνει λίγο περισσότερο ενδιαφέρον για να του διαβάζουν ιστορίες. Μην απογοητεύεστε αν φαίνεται να προτιμά να δείχνει συγκεκριμένες εικόνες και να του λέτε γι' αυτές παρά να σας ακούει να διαβάζετε το κείμενο.

Μέχρι ποια ηλικία θεωρείται ένα παιδί νήπιο;

Συμπεριφορική υγεία και ανάπτυξη

Ταμπεραμέντο και τρομακτικοί ήχοι

Από την ημέρα που γεννήθηκε το παιδί σας λαμβάνετε ενδείξεις για την ιδιοσυγκρασία του. Ο τρόπος με τον οποίο το 16 μηνών παιδί σας αλληλεπιδρά με τον κόσμο γύρω του θα σας πει πολλά για το πώς πιθανότατα θα αντιδράσει σε διάφορες καταστάσεις, ανθρώπους, μέρη και πράγματα καθώς μεγαλώνει.

Το παιδί σας μπορεί να είναι ευέλικτο και να προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές ή μπορεί να χρειάζεται ένα πιο προβλέψιμο πρόγραμμα και αρκετή προειδοποίηση πριν από τις μεταβάσεις. Δώστε προσοχή σε αυτό που λειτουργεί καλύτερα γι' αυτό. Εσείς γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από οποιοδήποτε βιβλίο.

Έχοντας κατά νου την ιδιοσυγκρασία του, μπορείτε μερικές φορές να τροποποιήσετε το περιβάλλον του παιδιού σας με μικρούς τρόπους για να το βοηθήσετε να παραμείνει απασχολημένο για να μην έχει tantrums . Για παράδειγμα, αν το παιδί σας λειτουργεί καλύτερα με έναν σταθερό απογευματινό ύπνο, βεβαιωθείτε ότι θα πάρει έναν απογευματινό υπνάκο. Αν είναι επιφυλακτικό σε νέες καταστάσεις, δώστε του επιπλέον χρόνο για να συνηθίσει, αντί να επιμένετε να αγκαλιάζει τους ανθρώπους που συναντά. Εξαρτάται από εσάς για να το βοηθήσετε να νιώσει άνετα. Σεβόμενοι τις ανάγκες του, μπορείτε να το βοηθήσετε να μάθει να αντιμετωπίζει τον κόσμο.

Τούτου λεχθέντος, δεν είναι δική σας δουλειά να κάνετε τη ζωή διασκεδαστική και χωρίς απογοητεύσεις. Το παιδί σας θα αναστατωθεί και θα βάλει τα κλάματα. Όλα αυτά είναι ένα φυσιολογικό μέρος του τρόπου με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν και αναπτύσσονται, γι' αυτό μην το παίρνετε προσωπικά!

Ανάπτυξη της όρασης του μωρού μέσα στη μήτρα: Βασικά ορόσημα

Ο φόβος για τους δυνατούς θορύβους έρχεται μερικές φορές απροσδόκητα στην επιφάνεια. Το 16 μηνών παιδί σας μπορεί να δειλιάσει, να κλάψει και να δείξει εντελώς τρομοκρατημένο στον ήχο μιας ηλεκτρικής σκούπας, μιας καταιγίδας, μιας σειρήνας, πυροτεχνημάτων ή ενός μπαλονιού που σκάει.

Προσφέρετε ήρεμες διαβεβαιώσεις. Μια αγκαλιά και μια αναγνώριση των συναισθημάτων του - «Ουάου, αυτή ήταν μια τρομακτική έκπληξη, έτσι δεν είναι;» - μπορεί να είναι αρκετή. Δείξτε στο παιδί σας πώς μπορεί να καλύψει τα αυτιά του για να του δώσετε κάποιο έλεγχο. Το μικρό σας παιδί θα ξεπεράσει τελικά το φόβο για τους θορύβους καθώς θα κατανοήσει από πού προέρχονται και ότι είναι ακίνδυνοι.

Παρορμητική συμπεριφορά, πειθαρχία και τρόποι συμπεριφοράς

Το μικρό σας παιδί αρχίζει να αναπτύσσει μια αίσθηση του τι είναι εντάξει και τι όχι. Μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς του δεν είναι εσκεμμένη πρόκληση. Είναι περίεργο και δοκιμάζει τα όριά σας για να καταλάβει καλύτερα ποια είναι αυτά. «Η μαμά είπε να μην παίζεις με το συρτάρι - το εννοούσε πραγματικά;» Ή: «Δεν επιτρέπεται να πετάω μπιζέλια από το καρεκλάκι, αλλά τι γίνεται με τα κράκερς; Τι γίνεται με το γάλα;»

Ταυτόχρονα, ένα νήπιο εξακολουθεί να ενεργεί σχεδόν σύμφωνα με κάθε παρόρμηση και θα χρειαστούν χρόνια καθοδήγησης από εσάς μέχρι να αποκτήσει αρκετό αυτοέλεγχο για να συμπεριφέρεται σωστά σε κάθε -ή σχεδόν σε κάθε- κατάσταση. Σε αυτή την ηλικία, οι παρορμήσεις του νηπίου σας μπορεί να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα ή επιθετική συμπεριφορά, όπως χτυπήματα. Αν καταλάβετε ότι αυτές οι παρορμήσεις είναι υγιείς και φυσιολογικές, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την αρνητική συμπεριφορά του.

Μπορεί να αναρωτιέστε πότε πρέπει να επέμβετε και να πειθαρχήσετε το παιδί σας. Ίσως είναι χρήσιμο να θυμάστε ότι «πειθαρχία» σημαίνει διδάσκω. Εσείς είστε ο δάσκαλος και ο βοηθός του παιδιού σας. Πείτε: «Δεν μπορώ να σε αφήσω να χτυπάς. Το χτύπημα πονάει. Έχεις δύο μεγάλες επιλογές, θέλεις να σκίσεις ένα κομμάτι χαρτί ή να πιέσεις δυνατά τις πλαστελίνες σου;».

Το νήπιό σας είναι έτοιμο να μάθει να λέει τις μαγικές λέξεις - «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» - τουλάχιστον μερικές φορές. Δεν χρειάζεται να το πιέζετε να τις λέει σε κάθε περίπτωση- παρατηρεί πότε τις χρησιμοποιούν οι άλλοι άνθρωποι και τις ευχαριστημένες αντιδράσεις των μεγάλων όταν τις χρησιμοποιούν τα παιδιά.

Αν και είναι παράλογο να περιμένετε από το 16 μηνών παιδί σας να λέει συνέχεια «παρακαλώ» και «ευχαριστώ», αν δώσετε το καλό παράδειγμα, το παιδί σας θα σας ακολουθήσει. Αν αναγνωρίζετε ότι πολλά από αυτά που μαθαίνουν τα παιδιά τα μαθαίνουν μέσω της μίμησης, είναι λογικό ότι το παιδί σας θα κάνει όπως εσείς όταν πρόκειται για εθιμοτυπία.

Ορισμός ορίων

Τα νήπια είναι αστεία - ακόμη και όταν κάνουν κάτι που δεν θα έπρεπε. Είναι δύσκολο να μην γελάσετε, αλλά το χαμόγελό σας στέλνει το μήνυμα ότι δεν σας πειράζει πραγματικά που το παιδί σας χοροπηδάει στον καναπέ με τα παπούτσια του ή που παίρνει ένα προς ένα όλα τα χαρτομάντιλα από το κουτί. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας καταλαβαίνουν πολύ περισσότερες λέξεις από όσες μπορούν να μιλήσουν, αλλά η γλώσσα που γνωρίζουν καλύτερα από όλα είναι η γλώσσα του σώματος. Ένα χαμόγελο ακυρώνει κάθε φορά ένα «μην το κάνεις αυτό».

Όταν το παιδί σας κάνει κάτι που δεν σας αρέσει, βεβαιωθείτε ότι το πρόσωπο και η φωνή σας μεταδίδουν τη δυσαρέσκειά σας. Μην φωνάζετε, αλλά συνοφρυώστε το βλέμμα σας και χρησιμοποιήστε έναν αποδοκιμαστικό τόνο για να θέσετε όρια. Να είστε επίσης συνεπείς.

Παιδί και ομιλία: Τα ορόσημα τον πρώτο χρόνο του μωρού (vid)

Κοινωνική ανάπτυξη

Το νήπιο σας, το άτομο

Ακόμα και σε αυτή τη μικρή ηλικία, το νήπιό σας μαθαίνει ότι ανταμείβεται με θετική προσοχή - αγκαλιές, γέλιο και έπαινο - όταν συμπεριφέρεται με τρόπους που οι γύρω του θεωρούν σωστούς, και ότι δέχεται αποδοκιμασία όταν η συμπεριφορά του είναι λανθασμένη. (Αυτό που μπορεί πραγματικά να σας εκπλήξει είναι το πόσο γρήγορα το διαισθητικό σας νήπιο μαθαίνει ότι το σωστό και το λάθος σημαίνουν πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Μια συμπεριφορά που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα συνοφρύωμα από εσάς, π.χ. το χτύπημα ενός παιχνιδιού στο τραπεζάκι του καφέ ή το τράβηγμα της ουράς του σκύλου, προκαλεί τα γέλια ενός μεγαλύτερου αδελφού).

Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που είναι πιο πιθανό να παρακολουθήσετε τώρα είναι βασικές - χαιρετάει, χαμογελάει, παίζει κρυφτούλι και ακολουθεί απλές οδηγίες - αλλά όλα αυτά είναι τα πρώτα βήματα για την καθιέρωση του προσωπικού του κοινωνικού στυλ. Ένα παιδί 16 μηνών είναι επίσης σε θέση να ξεκινάει εκδηλώσεις στοργής και θα ανταποδίδει ό,τι λαμβάνει. Αν δείξετε στοργή με αγκαλιές και φιλιά, πιθανότατα θα το κάνει και εκείνο.

Ένα νεογέννητο δεν είναι σε θέση να κάνει διάκριση μεταξύ του εαυτού του και της μητέρας του ή μεταξύ του εαυτού του και οποιουδήποτε αντικειμένου βλέπει. Το να δοκιμάζει, να αγγίζει, να μυρίζει και να ακούει τι υπάρχει στον κόσμο γύρω του είναι τελικά αυτό που το βοηθά να καταλάβει ότι είναι ένα ξεχωριστό ον.

Στους 16 μήνες περίπου, το μικρό σας παιδί καταλαβαίνει ότι είναι το δικό του άτομο, αλλά μπορεί να σας χρησιμοποιεί ως προέκταση του εαυτού του. Για παράδειγμα, αν δει ένα παιχνίδι που θέλει αλλά δεν μπορεί να το φτάσει, μπορεί να έχει οπτική επαφή και να κάνει χειρονομίες μέχρι να καταλάβετε ότι θέλει να του το δώσετε. Ή μπορεί να μη νιώθει άνετα να ανέβει μια σκάλα, αλλά αφού είναι αποφασισμένο να το κάνει ούτως ή άλλως, θα πιάσει το χέρι σας για να το βοηθήσετε.

Σε αυτό το στάδιο, το νήπιό σας γνωρίζει επίσης ότι είναι ισχυρό και ότι είναι το κέντρο του κόσμου του. Χρησιμοποιεί την προσοχή σας, την έκπληξη και την εκτίμησή σας για τα επιτεύγματά του ως κίνητρο για να επιχειρήσει ακόμη περισσότερα. Θέλει να πετύχει σε ό,τι προσπαθεί, αν και συχνά δεν το καταφέρνει. Θα το πιάσετε να προσπαθεί να μεταφέρει αντικείμενα που είναι πολύ βαριά ή δυσκίνητα για να τα χειριστεί, αλλά θα είναι ανένδοτο στην προσπάθειά του.

Η στιγμή που ένα μωρό ανακαλύπτει ότι μπορεί να ελέγχει τα πόδια του (vid)

Ύπνος

Ήπιες ρουτίνες ύπνου

Η ώρα του ύπνου θα κυλήσει πιο ομαλά αν καθιερώσετε μια ρουτίνα στην οποία μπορεί να βασίζεται το παιδί σας. Μια καλή ρουτίνα ύπνου θα διευκολύνει το παιδί σας να χαλαρώσει.

Περιλαμβάνετε πάνω κάτω τα ίδια στοιχεία με την ίδια περίπου σειρά κάθε βράδυ. Για παράδειγμα: Ένα μικρό σνακ, ένα μπάνιο ή ένα γρήγορο καθάρισμα των χεριών και του προσώπου, να φορέσετε τις πιτζάμες, να βουρτσίσετε τα δόντια και να διαβάσετε ένα ή δύο βιβλία. Μια αγκαλιά και ένα φιλί και τελειώσατε. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν το να πείτε καληνύχτα σε μερικά λούτρινα ζωάκια ή να τραγουδήσετε ένα νανούρισμα. Ιδανικά, θα βρείτε μια ρουτίνα που λειτουργεί για το παιδί σας (και για εσάς) - και θα την τηρήσετε.

πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved