Τα καλύτερα λαχανικά για παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους

Αναρωτιέστε ποια λαχανικά είναι τα καλύτερα για τα παιδιά σας;

Τα καλύτερα λαχανικά για παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους
Bigstock

Τα λαχανικά αποτελούν βασικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς είναι γεμάτα με βιταμίνες, φυτικές ίνες και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, δεν αγαπούν όλα τα παιδιά τα λαχανικά και η προσαρμογή της διατροφής τους με βάση την ηλικία μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ας δούμε ποια λαχανικά είναι κατάλληλα και πώς να τα εντάξετε στη διατροφή τους.

Βρέφη (0-12 μηνών)

Για τα βρέφη, η εισαγωγή στερεών τροφών ξεκινά συνήθως στους 6 μήνες. Οι πουρέδες λαχανικών είναι η πρώτη επαφή του μωρού με νέες γεύσεις και υφές.

  • Καρότο: Πλούσιο σε βιταμίνη Α, βοηθάει στην ανάπτυξη της όρασης .
  • Γλυκοπατάτα: Με ήπια γεύση και υψηλή θρεπτική αξία, είναι ιδανική για πουρέ.
  • Κολοκυθάκι: Εύκολο στην πέψη και με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ιδανικό για «μικρά» στομαχάκια.

Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες και αυξήστε σταδιακά.

Νηπιακή ηλικία (1-3 ετών)

Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν τις προτιμήσεις τους, αλλά συχνά γίνονται «δύσκολα» στο φαγητό.

  • Αρακάς: Γλυκός και εύγευστος.
  • Μπρόκολο: Πλούσιο σε βιταμίνη C.
  • Ντομάτες (μαγειρεμένες): Εύπεπτες και γεμάτες λυκοπένιο, οι ντομάτες μπορούν να ενσωματωθούν σε σούπες και σάλτσες.

Δώστε έμφαση στην παρουσίαση του πιάτου, καθώς έτσι θα κεντρίσετε το ενδιαφέρον του παιδιού.

Προσχολική ηλικία (4-5 ετών)

Τα παιδιά αρχίζουν να εκφράζουν πιο έντονα τις προτιμήσεις τους. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσουν περισσότερα είδη λαχανικών .

  • Καλαμπόκι: Γλυκό και τραγανό, είναι εύκολο και «διασκεδαστικό» να φαγωθεί.
  • Παντζάρια: Πλούσια σε σίδηρο , με έντονο χρώμα που κεντρίζει την προσοχή των παιδιών.
  • Κολοκυθάκια: Μπορούν να προστεθούν εύκολα σε κάθε πιάτο.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στην προετοιμασία των γευμάτων. Αυτό θα τα βοηθήσει να αγαπήσουν το φαγητό που δημιουργούν.

diatrofi-morou-laxanika.jpg

Σχολική ηλικία (6-12 ετών)

Μεγαλώνοντας, τα παιδιά χρειάζονται ποικιλία και ενέργεια για τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

  • Σπανάκι: Γεμάτο σίδηρο και άλλες βιταμίνες. Μπορεί να προστεθεί σε ζυμαρικά ή σούπες.
  • Πιπεριές: Πολύχρωμες και γεμάτες βιταμίνη C, μπορούν να καταναλωθούν ωμές ή μαγειρεμένες.
  • Αγγούρι: Ιδανικό για σνακ λόγω της δροσερής γεύσης του.

Έφηβοι (13+ ετών)

  • Κουνουπίδι: Πλούσιο σε βιταμίνη C, μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορα γεύματα.
  • Μανιτάρια: Γεμάτα πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, είναι ιδανικά για χορτοφαγικές συνταγές.
  • Λαχανίδες (kale): Ιδιαίτερα θρεπτικές, ιδανικές για smoothies και σαλάτες .

Δώστε έμφαση στην ποικιλία και τη δημιουργικότητα.

Η ενσωμάτωση λαχανικών στη διατροφή των παιδιών μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά με τη σωστή προσέγγιση και λίγη δημιουργικότητα , μπορείτε να βοηθήσετε τα μικρά σας να τα αγαπήσουν!

Με πληροφορίες: childrenscolorado.org

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved