Τα καλύτερα λαχανικά για παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους

Bigstock

Αναρωτιέστε ποια λαχανικά είναι τα καλύτερα για τα παιδιά σας;

Τα λαχανικά αποτελούν βασικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς είναι γεμάτα με βιταμίνες, φυτικές ίνες και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, δεν αγαπούν όλα τα παιδιά τα λαχανικά και η προσαρμογή της διατροφής τους με βάση την ηλικία μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ας δούμε ποια λαχανικά είναι κατάλληλα και πώς να τα εντάξετε στη διατροφή τους.

Βρέφη (0-12 μηνών)

Για τα βρέφη, η εισαγωγή στερεών τροφών ξεκινά συνήθως στους 6 μήνες. Οι πουρέδες λαχανικών είναι η πρώτη επαφή του μωρού με νέες γεύσεις και υφές.

  • Καρότο: Πλούσιο σε βιταμίνη Α, βοηθάει στην ανάπτυξη της όρασης .
  • Γλυκοπατάτα: Με ήπια γεύση και υψηλή θρεπτική αξία, είναι ιδανική για πουρέ.
  • Κολοκυθάκι: Εύκολο στην πέψη και με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ιδανικό για «μικρά» στομαχάκια.

Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες και αυξήστε σταδιακά.

Νηπιακή ηλικία (1-3 ετών)

Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν τις προτιμήσεις τους, αλλά συχνά γίνονται «δύσκολα» στο φαγητό.

  • Αρακάς: Γλυκός και εύγευστος.
  • Μπρόκολο: Πλούσιο σε βιταμίνη C.
  • Ντομάτες (μαγειρεμένες): Εύπεπτες και γεμάτες λυκοπένιο, οι ντομάτες μπορούν να ενσωματωθούν σε σούπες και σάλτσες.

Δώστε έμφαση στην παρουσίαση του πιάτου, καθώς έτσι θα κεντρίσετε το ενδιαφέρον του παιδιού.

Προσχολική ηλικία (4-5 ετών)

Τα παιδιά αρχίζουν να εκφράζουν πιο έντονα τις προτιμήσεις τους. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσουν περισσότερα είδη λαχανικών .

  • Καλαμπόκι: Γλυκό και τραγανό, είναι εύκολο και «διασκεδαστικό» να φαγωθεί.
  • Παντζάρια: Πλούσια σε σίδηρο , με έντονο χρώμα που κεντρίζει την προσοχή των παιδιών.
  • Κολοκυθάκια: Μπορούν να προστεθούν εύκολα σε κάθε πιάτο.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στην προετοιμασία των γευμάτων. Αυτό θα τα βοηθήσει να αγαπήσουν το φαγητό που δημιουργούν.

Σχολική ηλικία (6-12 ετών)

Μεγαλώνοντας, τα παιδιά χρειάζονται ποικιλία και ενέργεια για τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

  • Σπανάκι: Γεμάτο σίδηρο και άλλες βιταμίνες. Μπορεί να προστεθεί σε ζυμαρικά ή σούπες.
  • Πιπεριές: Πολύχρωμες και γεμάτες βιταμίνη C, μπορούν να καταναλωθούν ωμές ή μαγειρεμένες.
  • Αγγούρι: Ιδανικό για σνακ λόγω της δροσερής γεύσης του.

Έφηβοι (13+ ετών)

  • Κουνουπίδι: Πλούσιο σε βιταμίνη C, μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορα γεύματα.
  • Μανιτάρια: Γεμάτα πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, είναι ιδανικά για χορτοφαγικές συνταγές.
  • Λαχανίδες (kale): Ιδιαίτερα θρεπτικές, ιδανικές για smoothies και σαλάτες .

Δώστε έμφαση στην ποικιλία και τη δημιουργικότητα.

Η ενσωμάτωση λαχανικών στη διατροφή των παιδιών μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά με τη σωστή προσέγγιση και λίγη δημιουργικότητα , μπορείτε να βοηθήσετε τα μικρά σας να τα αγαπήσουν!

Με πληροφορίες: childrenscolorado.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved