Αβοκάντο: Τελικά μπορούμε να το βάλουμε στην κατάψυξη;
Μπορεί το αβοκάντο να διατηρηθεί στην κατάψυξη;

Η κατάψυξη του αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρησή του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά ενδέχεται να επηρεάσει την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, καθώς και την υφή και το χρώμα του.
Μπορούμε να τρώμε ισορροπημένα με περιορισμένο budget; 9 tips
Το αβοκάντο μπαίνει στην κατάψυξη;
Διατήρηση θρεπτικών συστατικών
Η διαδικασία της κατάψυξης δεν επηρεάζει σημαντικά τις θερμίδες, τις φυτικές ίνες ή τα μέταλλα του αβοκάντο, αλλά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα υδατοδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη C. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6, ενώ περιέχει και βιταμίνη C . Παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες για την απώλεια αυτών των θρεπτικών συστατικών κατά την κατάψυξη, είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες μειώσεις, ιδιαίτερα αν αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλλαγές στην υφή
Η κατάψυξη μπορεί να επηρεάσει την υφή του αβοκάντο. Κατά την ψύξη, το νερό που περιέχεται στο φρούτο διαστέλλεται, διαταράσσοντας τη δομή του. Αυτό μπορεί να το κάνει πιο μαλακό και υδαρές όταν αποψυχθεί. Αντί να το καταναλώσετε σκέτο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε smoothies, γουακαμόλε ή σάλτσες.
Αλλαγές στο χρώμα
Το αβοκάντο τείνει να οξειδώνεται και να αποκτά καφέ χρώμα όταν εκτίθεται στον αέρα. Για να μπει στην κατάψυξη, κόβεται συνήθως σε κομμάτια ή πολτοποιείται, εκθέτοντας το εσωτερικό του στον αέρα. Για να μειώσετε το κιτρίνισμα ή το καφέ χρώμα, μπορείτε να αλείψετε την επιφάνειά του με λίγο χυμό λεμονιού πριν το καταψύξετε.
7 λόγοι για τους οποίους τα αβοκάντο είναι ευεργετικά για τα παιδιά (και τους μεγάλους)
Διαδικασία κατάψυξης αβοκάντο
Για καλύτερα αποτελέσματα, το αβοκάντο δεν πρέπει να καταψύχεται ολόκληρο. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε μία από τις παρακάτω μεθόδους:
Κατάψυξη σε κομμάτια: Κόψτε το αβοκάντο στη μέση, αφαιρέστε το κουκούτσι και τη φλούδα. Προαιρετικά, κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια. Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο χυμό λεμονιού και αποθηκεύστε το σε αεροστεγή σακούλα ή δοχείο.

Κατάψυξη πολτοποιημένου αβοκάντο: Λιώστε το αβοκάντο με ένα πιρούνι ή μπλέντερ και προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού. Τοποθετήστε το σε παγοκύστες ή σακουλάκια και αποθηκεύστε το στην κατάψυξη.
Πέντε τρόποι για να πείσετε τα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά γεύματα
Απόψυξη και χρήση
Για να το χρησιμοποιήσετε, βγάλτε το από την κατάψυξη και αφήστε το να ξεπαγώσει στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μία ώρα. Λόγω της αλλαγής υφής, είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσετε σε σάλτσες, smoothies ή γουακαμόλε, αντί να το καταναλώσετε σκέτο.
Πηγή: Healthline