Επιλόχειο άγχος και επιλόχειος κατάθλιψη - Ποια είναι η διαφορά

Σχεδόν όλες έχουν ακούσει για την επιλόχεια κατάθλιψη, όμως πόσα γνωρίζετε για το επιλόχειο άγχος;

Επιλόχειο άγχος και επιλόχειος κατάθλιψη - Ποια είναι η διαφορά
Bigstock

Η επιλόχειος κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 7 έως και 20% των νέων μαμάδων (και μερικούς νέους μπαμπάδες). Έχετε όμως ακούσει για το λιγότερο συζητημένο «επιλόχειο άγχος» μετά τον τοκετό;

Επιλόχειος κατάθλιψη

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι η «βαθύτερη», σκούρα μπλε εκδοχή του «baby blues». Χαρακτηρίζεται από αισθήματα απελπισίας, θλίψης και κόπωσης. Οι γυναίκες συχνά νιώθουν ενοχές που τους βασανίζουν, σαν να είναι η χειρότερη μητέρα στον κόσμο ή σαν να πιστεύουν ότι το μωρό τους θα ήταν καλύτερα χωρίς αυτές.

Επιπλέον, μπορεί να βασανίζονται από επικριτική αυτοκριτική: «Γιατί το έκανα αυτό;», «Πώς μπόρεσα να σκεφτώ ότι θα ήμουν καλή σε αυτό;» ή «Είμαι αποτυχημένη». Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρεξης, ασυνήθιστη αύξηση ή απώλεια βάρους και αϋπνία.

Είναι πολύ, πολύ συνηθισμένο μια νέα μαμά να αισθάνεται συγκλονισμένη από τις αλλαγές (ανάρρωση από τον τοκετό, έναρξη θηλασμού κτλ), εξάλλου, ξαφνικά, βρίσκεται υπεύθυνη για ένα νέο άτομο που απαιτεί συνεχή φροντίδα!

Η επιλόχεια κατάθλιψη έχει έναν ύπουλο τρόπο να σας κάνει να αισθάνεστε απελπισία, σαν να βρίσκεστε σε ένα βαθύ και σκοτεινό πηγάδι και να μην βλέπετε φως. Αλλά ευτυχώς, αυτό το κοινό πρόβλημα είναι πλήρως αντιμετωπίσιμο!

Ζητήστε βοήθεια! Και να θυμάστε: Δεν είστε μόνη σας.

Επιλόχειο άγχος

Αυτό το στενό ξαδερφάκι της επιλόχειος κατάθλιψης δεν είναι τόσο συχνό, αλλά είναι εξίσου ενοχλητικό. Και παρόλο που δεν είναι τόσο γνωστό όσο η επιλόχειος κατάθλιψη, 5 έως 10% των νέων μαμάδων (και, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, ακόμη και 17 έως 20%) βιώνουν επιλόχειο άγχος.

Ενώ η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει δάκρυα και απελπισία, το επιλόχειο άγχος χαρακτηρίζεται από φόβους, εμμονικές ανησυχίες, τρομακτικές σκέψεις και ευερεθιστότητα. Οι μητέρες ανησυχούν για τα πάντα και συχνά βιώνουν εμμονικές συμπεριφορές και σκέψεις που είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητες.

Μπορεί να βρεθείτε να ελέγχετε 50 φορές το μωρό για να βεβαιωθείτε πως αναπνέει, ή να έχετε μια ακλόνητη ανησυχία ότι το μωρό σας μπορεί να γλιστρήσει στο μπάνιο και να πνιγεί, ή φρικτές εικόνες ότι το μωρό σας θα πληγωθεί από κάποιον... ακόμα και από εσάς.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, μαμάδες που υποφέρουν από επιλόχειο άγχος διστάζουν να το εκμυστηρευτούν σε άλλους από φόβο μήπως κριθούν.

Είναι τόσο σημαντικό να μπορείτε να μοιράζεστε τις ανησυχίες σας. Αυτές οι σκέψεις μπορεί να φαίνονται τόσο αληθινές, αλλά όταν είστε τόσο κουρασμένες και αγχωμένες, ο εγκέφαλός σας μπορεί να παίξει διάφορα «παιχνίδια » και να σας οδηγήσει σε σκοτεινά μονοπάτια.

Τρόποι αντιμετώπισης

Τελικά, είτε αισθάνεστε «μπλε» είτε «κόκκινη», είτε αισθάνεστε ανίκανη, είτε σας κατακλύζουν φόβοι και σκέψεις... το επόμενο βήμα είναι το ίδιο:

Απευθυνθείτε σε φίλους, οικογένεια, στο γιατρό/μαιευτήρα σας ή σε ομάδες υποστήριξης.

Τόσο το επιλόχειο άγχος όσο και η επιλόχειος κατάθλιψη μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψυχοθεραπεία , φαρμακευτική αγωγή, βοηθώντας το μωρό σας να κοιμηθεί και με άλλες θεραπευτικές τεχνικές - πολλές από τις οποίες μπορείτε να τις προσεγγίσετε χωρίς να βγείτε από το σπίτι σας.

Σας παρακαλούμε να είστε ευγενικές με τον εαυτό σας όσο θα ήσασταν και με τους άλλους. Μην ντρέπεστε! Ζητήστε λίγη βοήθεια (ίσως για το μαγείρεμα , το καθάρισμα και τη φύλαξη του μωρού).

Όσο αμήχανα και παραξένα κι αν νιώθετε, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι πολλές άλλες μαμάδες και μπαμπάδες περνούν πολύ παρόμοιες δυσκολίες . Δίνετε τόσα πολλά από τον εαυτό σας, αξίζετε πραγματικά να λάβετε κάποια βοήθεια σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Πηγή: happiestbaby.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved