3 σημαντικά οφέλη της ζωγραφικής και των χειροτεχνιών για τα παιδιά

Από την ενίσχυση του αμφίπλευρου συντονισμού και των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, μέχρι τη βελτίωση της υπομονής και της επιμονής τους, μάθετε πώς μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες.

3 σημαντικά οφέλη της ζωγραφικής και των χειροτεχνιών για τα παιδιά
Bigstock

Οι τέχνες και οι χειροτεχνίες προσφέρουν πολλά οφέλη στους ενήλικες. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για τα παιδιά, μπορούν να κερδίσουν πολύ περισσότερα από ό,τι οι ενήλικες από αυτού του είδους τις δραστηριότητες. Δεδομένου ότι το μυαλό και το σώμα τους δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί πλήρως, οι τέχνες όπως η ζωγραφική και οι χειροτεχνίες τα βοηθούν τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Με άλλα λόγια, αν θέλετε το παιδί σας να βελτιώσει τις διανοητικές και σωματικές του ικανότητες με φυσικό και αβίαστο τρόπο, αφήστε το να απολαύσει τον κόσμο των λεγόμενων «arts and crafts». Θα διασκεδάσει, θα αποκτήσει εύχρηστες δεξιότητες και θα περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί, ενώ θα δημιουργείτε κάτι όμορφο.

Έχοντας αυτό κατά νου, ας μιλήσουμε για τα πραγματικά οφέλη. Τι ακριβώς θα κερδίσει το παιδί σας από ένα τέτοιο χόμπι και γιατί αυτό είναι σημαντικό για εκείνο. Ακολουθούν, λοιπόν, τρία κορυφαία οφέλη των arts and crafts για τα παιδιά.

1. Ανάπτυξη του αμφίπλευρου συντονισμού

Όλοι μας έχουμε ένα χέρι που είναι πιο επιδέξιο από το άλλο και συνήθως χρησιμοποιούμε εκείνο για να γράψουμε, να φάμε, να πιάσουμε πράγματα, να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία κ.ο.κ. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια σχεδόν εξίσου καλά, αλλά εξακολουθούν να έχουν μια πλευρά που είναι λίγο πιο επιδέξια από την άλλη. Είναι απλά ο τρόπος που λειτουργεί το σώμα μας.

Όσον, όμως, αφορά στα παιδιά κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει πρόβλημα, καθώς όταν αρχίζουν χρησιμοποιούν πράγματα, θα το κάνουν με το ένα χέρι. Καθώς μεγαλώνουν, αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να καταλήξουν να είναι εξαιρετικά αδέξια με το «ασθενέστερο» χέρι.

Η εξάσκηση στη ζωγραφική και στις χειροτεχνίες θα τα βοηθήσει να αποφύγουν αυτή τη κατάσταση, καθώς τα ενθαρρύνει να χρησιμοποιούν και τα δύο τους χέρια επαρκώς. Με αυτόν τον τρόπο, ίσως καταλήξουν να χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια εξίσου καλά!

2. Ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων

Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες αντιπροσωπεύουν την ικανότητα του να μπορεί κανείς να πιάνει και να χρησιμοποιεί σταθερά μικρά αντικείμενα και να χρησιμοποιεί όλα τα δάχτυλα.

Δεδομένου ότι τα παιδιά συνήθως δεν έχουν ιδιαίτερα τον έλεγχο της δύναμης και της ακρίβειας των χεριών τους, η σωστή ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων κρίνεται πολύ σημαντική.

Με τις χειροτεχνίες, όπως το ράψιμο για παράδειγμα, θα μάθουν πώς να πιάνουν σταθερά μια λεπτή βελόνα με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο κρατούν ένα κομμάτι ύφασμα, πράγμα που απαιτεί να χρησιμοποιούν όλα τα δάχτυλά τους και να κινούν τα χέρια τους με ακρίβεια.

Μετά από λίγο καιρό, αν δείτε ότι το παιδί σας έχει γίνει πολύ καλό στο ράψιμο και εξακολουθεί να το απολαμβάνει, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να του αγοράσετε μια ραπτομηχανή.

Σύμφωνα με το HelloSewing, θα πρέπει να πάρετε μια ραπτομηχανή που είναι αρκετά απλή και ασφαλής στη χρήση και είναι κατάλληλη με την ηλικία και το επίπεδο ικανοτήτων του παιδιού.

3. Βελτίωση υπομονής και επιμονής

Η υπομονή και η επιμονή είναι πιθανότατα τα λιγότερο ανεπτυγμένα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα με τα παιδιά. Δεν τους αρέσει να περιμένουν και τείνουν να τα παρατάνε εύκολα.

Ας πάρουμε για άλλη μια φορά ως παράδειγμα το ράψιμο. Δεν μπορείτε να ράψετε αν δεν έχετε πρώτα περάσει τη βελόνα από τη κλωστή και δεν έχετε προετοιμάσει πρώτα το ύφασμα. Επιπλέον, επειδή τα παιδιά συνήθως δεν έχουν πολλή υπομονή και θέλουν αυτό που θέλουν αμέσως, θα μάθουν πως μερικές φορές, αυτό δεν είναι εφικτό και πρέπει να περιμένεις να τελειώσει κάτι, για να μπορέσεις να συνεχίσεις σε αυτό που επιθυμείς, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το ράψιμο. Όλα έχουν τη σειρά τους, τα πράγματα στη ζωή πρέπει να πηγαίνουν βήμα προς βήμα, χωρίς να «κόβεις» δρόμο.

Και όταν δουν το τελικό προϊόν αυτού που κόπιασανα και προσπάθησαν αρκετά να δημιουργήσουν, θα μάθουν γιατί δεν πρέπει να τα παρατήσουν. Με άλλα λόγια, τέτοιου είδους χειροτεχνίες όπως η ραπτική μπορούν να μετατρέψουν το πείσμα τους σε επιμονή.

Αυτά ήταν μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη των arts and crafts για τα παιδιά. Ο κατάλογος αυτός θα μπορούσε να συνεχιστεί, αλλά είναι αρκετός για να συνειδητοποιήσετε πόσο χρήσιμες είναι αυτές οι δραστηριότητες. Το μόνο που απομένει τώρα είναι το παιδί σας να επιλέξει την αγαπημένη του χειροτεχνία .

Πηγή: thechillmom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved