Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός υπερευαίσθητου παιδιού και πώς να το βοηθήσετε

Τα υπερευαίσθητα παιδιά συχνά παρεξηγούνται λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός υπερευαίσθητου παιδιού και πώς να το βοηθήσετε
Bigstock

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύς θόρυβος για τους HSPs (Highly Sensitive People), ή αλλιώς τους ιδιαίτερα ευαίσθητους ανθρώπους. Οι υπερευαίσθητοι άνθρωποι και παιδιά υπήρχαν ανέκαθεν απλώς συχνά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους παρεξηγούνται.

Πολλοί άνθρωποι χαρακτηρίζουν λανθασμένα αυτά τα παιδιά ως παράξενα. Αν έχετε ένα τέτοιο παιδί, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, για να ξέρετε πώς πρέπει να το υποστηρίξετε.

Δεν είναι παράξενο παιδί, απλώς είναι ευαίσθητο

Τα υπερευαίσθητα παιδιά από πολύ νωρίς φαίνεται πως εκφράζουν ιδιαίτερες ιδέες που μερικές φορές μπορεί κάποιες φορές να φαίνονται παράξενες ή αστείες. Θέτουν ασυνήθιστες ερωτήσεις. Έχουν φαντασία που καλπάζει ενώ προσπαθούν να ενταχθούν σε ένα στερεοτυπικό τρόπο ζωής και σκέψης. Μάλλον το να είναι κανείς υπερευαίσθητος θα πρέπει να θεωρείται υπερδύναμη και όχι αδυναμία. Η αντιληπτική ικανότητα και η ενσυναίσθηση ενός τέτοιου παιδιού μπορεί να το ωθήσει να καταφέρει σπουδαία πράγματα.

Τα πολύ ευαίσθητα παιδιά μπορούν να εξελιχθούν σε δημιουργικούς, οξυδερκείς και καινοτόμους ενήλικες, ειδικά όταν ο εσωτερικός τους κόσμος επικυρώνεται και υποστηρίζεται. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να καλλιεργήσετε μια ατμόσφαιρα όπου το παιδί σας επιτρέπεται να είναι ο εαυτός του, χωρίς κριτική ή φόβο.

Ντροπαλό παιδί: Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε

Τρόποι για να στηρίξετε συναισθηματικά το παιδί σας

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των υπερευαίσθητων παιδιών

Τα υπερευαίσθητα παιδιά αποτελούν περίπου το 15-20% του πληθυσμού.Μερικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου παιδιού είναι:

  • Ενοχλούνται από τα έντονα φώτα, μυρωδιές τους ήχους
  • Κάνουν πολλές ερωτήσεις
  • Επηρεάζονται εύκολα από ανθρώπους και καταστάσεις
  • Είναι διαισθητικά και οξυδερκή
  • Έχουν βαθιά ενσυναίσθηση
  • Ευαισθησία στον πόνο
  • Ενοχλούνται εύκολα από τις ετικέτες των ρούχων τους, τους φαγουρίζουν τα άβολα υφάσματα ή τα στενά ρούχα
  • Είναι επιφυλακτικά απέναντι σε νέες καταστάσεις
  • Αγχώνονται για νέες καταστάσεις
  • Είναι ντροπαλά και εσωστρεφή
  • Έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες

  • Η ευγένεια είναι προτέρημά τους

  • Λατρεύουν τη σταθερότητα και τις ρουτίνες

Note: Συμπεριφορές όπως το ότι νιώθουν εξαντλημένα μετά από ένα πάρτι γενεθλίων, ή ότι θέλουν να χαλαρώσουν μετά το σχολείο ή ξεσπούν σε κλάματα όταν γύρω τους υπάρχει ένταση, εμφανίζονται ως άγχος ή κυκλοθυμία. Αλλά όταν κατανοήσετε αυτό το pattern θα αντιληφθείτε πως είναι μέρος της προσωπικότητας .

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου με αυτισμό να κάνει φίλους;

Πώς να μεγαλώσω ευαίσθητους και γεμάτους συναισθήματα γιους

Πώς να συμπεριφερθείτε σ' ένα υπερευαίσθητο παιδί

1. Αποδεχτείτε τη διαφορετικότητά του

Η υποστήριξη του παιδιού σας ξεκινά με το να το αποδεχτείτε. Τα υπερευαίσθητα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν πολύ εύκολα τις ανησυχίες σας, γι' αυτό είναι σημαντικό να δημιουργήσετε έναν χώρο όπου το παιδί σας θα νιώθει άνετα με το να είναι ο εαυτός του.

2. Ενθαρρύνετε τα ταλέντα του

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δει την ευαισθησία του ως δύναμη. Ως HSP, το παιδί σας μπορεί να δει πράγματα που κανείς άλλος δεν βλέπει και να συνδεθεί με τους άλλους σε βαθύ επίπεδο. Η ευαισθησία τους είναι ένα πλεονέκτημα με πολλούς τρόπους, αρκεί να είναι πρόθυμα να το δουν έτσι.

3. Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το πειθαρχήσετε

Αρκετοί γονείς πιστεύουν ότι στα υπερευαίσθητα παιδιά πρέπει να βάζουν λιγότερα όρια για να μην στενοχωρηθούν. Ωστόσο, τα όρια πρέπει να υπάρχουν στη σχέση γονιού-παιδιού.

Ο τρόπος πειθαρχίας είναι αυτός που θα κάνει τη διαφορά. Αποφύγετε τον έντονο τόνο και τις επιπλήξεις. Αντίθετα, υιοθετήστε τις ήπιες υπενθυμίσεις .

4. Αναγνωρίστε τις ιδιαίτερες ευαισθησίες του

Εντοπίστε τα ερεθίσματα που προκαλούν άγχος και ξεσπάσματα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να του αγοράσετε ακουστικά που εξουδετερώνουν τον εξωτερικό θόρυβο ή ήπιες λάμπες για το δωμάτιό τους.

Ευαίσθητα παιδιά: Πώς θα τα βοηθήσετε να αυτονομηθούν

5. Προγραμματίστε «χρόνο ηρεμίας»

Τα υπερευαίσθητα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να «φορτίσουν» τις μπαταρίες τους μετά από το σχολείο ή μετά από μία βόλτα στο πάρκο. Γι' αυτό μη γεμίζετε με εξωσχολικές δραστηριότητες το πρόγραμμά τους και δημιουργήστε τους έναν ήρεμο χώρο στο σπίτι για να χαλαρώνουν και να ξεκουράζονται.

Η βοήθεια είναι ένα τηλέφωνο μακριά

Αν νιώθετε πως χρειάζεστε βοήθεια για να υποστηρίξετε το ιδιαίτερα ευαίσθητο παιδί σας, μη ξεχνάτε πως υπάρχουν εκατοντάδες ειδικοί και παιδοψυχολόγοι εκεί έξω για να σας δώσουν μια κατεύθυνση.

Με πληροφορίες από: jennaflemingcounseling.com

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved