Πώς γίνεται τραγανό το γλυκό κυδώνι;
Με ποιον τρόπο το γλυκό κυδώνι μπορεί να γίνει τραγανό; Αυτό είναι το υλικό που θα κάνει την διαφορά.

Το κυδώνι είναι ένα υπέροχο φρούτο, γεμάτο γεύση και άρωμα, που όταν ψήνεται αργά αναπτύσσει έναν πλούσιο, γλυκόξινο χαρακτήρα. Αν συνδυαστεί με μια τραγανή επικάλυψη κραμπλ (θρυμμάτισμα), δημιουργεί ένα ακαταμάχητο γλυκό. Η συνταγή αυτή θα σας βοηθήσει να ετοιμάσετε ένα πεντανόστιμο γλυκό κυδώνι με τραγανή κραμπλ , ιδανικό για τις κρύες μέρες του όλου του χρόνου. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να φτιάξετε αυτό το γευστικό και αρωματικό επιδόρπιο.
Υλικά
Για το γλυκό κυδώνι:
- 3 μεγάλα κυδώνια
- 200γρ ζάχαρη
- 2-3 φύλλα δάφνης
- Νερό (όσο χρειάζεται για να καλύψει ελαφρώς την κυδωνιά)
Για την επικάλυψη κραμπλ:
- 300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200γρ βούτυρο
- 150γρ καστανή ζάχαρη
- Μια χούφτα βρώμη (προαιρετικά)
Healthy lemon pie με γκρανόλα - Εύκολο και υγιεινό γλυκό
Εκτέλεση
Για το γλυκό κυδώνι:
Ξεφλουδίστε τα κυδώνια και κόψτε τα σε φέτες. Αφαιρέστε τον πυρήνα και τα σπόρια. Τοποθετήστε τις φέτες σε ένα ταψί που να τις χωράει καλά. Προσθέστε τη ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης, και ρίξτε αρκετό νερό για να καλύψει ελαφρώς τα κυδώνια. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 1,5-2 ώρες, μέχρι να αποκτήσουν έντονο πορτοκαλί χρώμα και να μαλακώσουν. Αν το υγρό στο ταψί είναι πολύ, στραγγίξτε το λίγο, αλλά κρατήστε το σιρόπι για να το χρησιμοποιήσετε ή να το περιχύσετε στο γλυκό.
Για την επικάλυψη κραμπλ:
Στο μεταξύ, ετοιμάστε την επικάλυψη κραμπλ. Σε ένα μπολ, αναμείξτε το αλεύρι με τη ζάχαρη . Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε το με τα χέρια σας μέχρι να αποκτήσει υφή χοντρών ψίχουλων (μην το κάνετε πολύ λεπτό). Αν θέλετε, προσθέστε και τη βρώμη για επιπλέον τραγανότητα.
Μόλις τα κυδώνια είναι έτοιμα, απλώστε την επικάλυψη κραμπλ ομοιόμορφα πάνω από το φρούτο. Ψήστε ξανά στους 190°C για 20 λεπτά ή μέχρι η επικάλυψη να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα και να γίνει τραγανή.
Νόστιμο και γρήγορο μπισκοτογλυκό με ινδοκάρυδο
Σερβίρετε το γλυκό ζεστό με μια γενναιόδωρη κουταλιά παχύρρευστης κρέμας ή παγωτού βανίλιας για μια υπέροχη αντίθεση υφής και γεύσης.
Αυτό το γλυκό θα σας κερδίσει με το αρωματικό κυδώνι του και την τραγανή, χρυσή επικάλυψη που συνδυάζει τέλεια την αίσθηση της νοσταλγίας από τις γιαγιάδες που μας τα σέρβιραν παλιά με μια αίσθηση πολυτέλειας.
Καλή σας απόλαυση!
Πηγή: theguardian