Cyberflashing: Το φαινόμενο της σύγχρονης επιδειξιομανίας και πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας

Η ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο στους δράστες, καθώς και η ίδια φύση του εγκλήματος, ενισχύει την ιδέα πως το cyberflashing δεν αποτελεί άμεση απειλή, αλλά δεν είναι έτσι.

Cyberflashing: Το φαινόμενο της σύγχρονης επιδειξιομανίας και πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας
Bigstock

Στη ψηφιακή εποχή, η επικοινωνία μέσω διαδικτύου αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα, ιδίως για τα παιδιά και τους εφήβους που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για ψυχαγωγία , μάθηση και κοινωνικοποίηση.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSIi) αναφέρει πως το cyberflashing είναι μία από τις μορφές της σεξουαλικής κακοποίησης βάσει εικόνας και θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Η χρήση όρων όπως «d*ck pics», «n*des» απλώς υποβαθμίζουν τις πραγματικές επιπτώσεις που έχει ο διαμοιρασμός αυτού του υλικού στα θύματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επίσημος ορισμός αφορά στην αποστολή μιας άσεμνης, σεξουαλικής φωτογραφίας χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή του λήπτη. Συμβαίνει κατά κόρον σε εφαρμογές γνωριμιών, στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε δημόσιους χώρους όπου υπάρχει διαθέσιμο WiFi.

Το cyberflashing είναι ένα διαδεδομένο ζήτημα που, όπως και άλλες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης, στοχεύει και επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια.

Chroming: Τι είναι το νέο trend που σαρώνει στο Tik Tok και γιατί κρίνεται επικίνδυνο

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, σχεδόν το 80% των κοριτσιών ηλικίας 12-18 χρονών έχουν λάβει ανεπιθύμητες γυμνές εικόνες αγοριών και κοριτσιών.

Αναμφίβολα, αυτή η κατάσταση έχει ανησυχητικές συνέπειες στη συναισθηματική και ψυχολογική υγεία των παιδιών, που συχνά εκτίθενται σε αυτές τις εμπειρίες χωρίς να είναι έτοιμα να τις διαχειριστούν.

f075ae96-paidi-social.jpg

Αυτά τα viral posts αποκαλύπτουν πώς τα photo editing apps βλάπτουν τον ψυχισμό μας

Πόσο σοβαρός είναι ο ψυχολογικός αντίκτυπος στα παιδιά; Τι απαντά το CSIi

Μιλώντας με εκπρόσωπο του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, έγινε κατανοητό το πόσο σοβαρός είναι ο ψυχολογικός αντίκτυπος του cyberflashing στα παδιά.

Πιο συγκεκριμένα: «Το να λάβουμε μια σεξουαλικά ρητή εικόνα χωρίς να την έχουμε ζητήσει μπορεί να είναι τραυματικό για καθέναν/καθεμία από εμάς. Μπορούμε, όμως, να φανταστούμε τον αντίκτυπο αυτής της κακοποίησης σε ένα μικρό παιδί; Το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό, με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, να έχουν ψηφίσει νόμους που να το καθιστούν ποινικό αδίκημα.

Ο ίδιος ο ορισμός του cyberflashing δηλώνει μια απροσδόκητη και ανεπιθύμητη αλληλεπίδραση. Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα για τον δράστη: Είτε υπάρχει πλήρης απουσία ενσυναίσθησης (δεν καταλαβαίνει ότι αυτό που κάνει επηρεάζει την απέναντι πλευρά) είτε υπάρχει πρόθεση να προκαλέσει δυσφορία.

Για να λάβουμε ένα υλικό μέσω Airdrop ή bluetooth χρειάζεται να είμαστε σε κοντινή απόσταση με τον αποστολέα. Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά-θύματα αυτής της κακοποίησης ήρθαν πιθανότατα σε στενή επαφή με άτομα με άγνωστες προθέσεις. Συνεπώς, ο κίνδυνος είναι πολύ πιο πραγματικός απ΄ ότι νομίζουμε».

Έφηβοι και sadfishing: Τι είναι και ποιοι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από αυτή την σοσιαλ-μιντιακή τάση

7 safety tips για γονείς από το CSIi

Μας έδωσαν επιπλέον, επτά χρήσιμα tips όσον αφορά στο πώς μπορούν οι γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους. Ειδικότερα:

1. Περιορίστε την αποδοχή αρχείων στο AirDrop

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις του AirDrop στο κινητό του παιδιού, ώστε να μην είναι ανοιχτό για όλους. Οι επιλογές «Μόνο από επαφές» ή «Απενεργοποίηση» μπορούν να περιορίσουν ποιος μπορεί να στείλει αρχεία στη συσκευή.

Βήματα: Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > AirDrop και επιλέξτε την προτίμησή σας, είτε "Μόνο Επαφές" είτε "Λήψη Off".

2. Μπλοκάρετε το AirDrop μέσω χρόνου οθόνης

Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία "Χρόνος Οθόνης" της Apple για να απενεργοποιήσετε πλήρως το AirDrop για μη εξουσιοδοτημένους χρήστες.

Βήματα: Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Χρόνος Οθόνης > Περιορισμοί Περιεχομένου και Απορρήτου και ενεργοποιήστε την επιλογή. Στη συνέχεια, επιλέξτε Επιτρεπόμενες εφαρμογές και βάλτε το AirDrop στο "off".

3. Περιορίστε την πρόσβαση μέσω bluetooth

Σιγουρευτείτε ότι το Bluetooth είναι ενεργό μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία ανίχνευσης για να αποφύγετε την επαφή με άγνωστες συσκευές.

Βήματα: Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Bluetooth > Ορατότητα σε όλους και απενεργοποιήστε την επιλογή.

«Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού»: Το TikTok trend που κερδίζει τη Gen Z αλλά όχι τους ειδικούς

4. Δημιουργήστε κλειστό προφίλ κοινωνικών δικτύων

Κάντε τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα ιδιωτικούς, ώστε να είναι ορατοί μόνο από φίλους ή επαφές του παιδιού. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα αποστολής ακατάλληλων μηνυμάτων από αγνώστους.

5. Εκπαιδεύστε το παιδί στην ψηφιακή επικοινωνία και τη συναίνεση

Εξηγήστε στο παιδί την αξία του σεβασμού στην ψηφιακή επικοινωνία και ότι η αποστολή ή αποδοχή άσεμνου περιεχομένου χωρίς συναίνεση είναι ανεπίτρεπτη. Εξηγήστε τι σημαίνει συναίνεση τόσο στην πραγματική όσο και στην ψηφιακή ζωή.

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον όπου το παιδί νιώθει άνετα να συζητήσει τις εμπειρίες του στο διαδίκτυο . Ενθαρρύνετέ το να αναφέρει περιστατικά cyberflashing ή οποιαδήποτε άλλη ακατάλληλη συμπεριφορά που συναντά.

6. Χρησιμοποιήστε λειτουργίες γονικού ελέγχου (όχι για παρακολούθηση του παιδιού)

Ενεργοποιήστε τις δυνατότητες γονικού ελέγχου σε συσκευές και εφαρμογές, για να ελέγξετε την κοινοποίηση και αποδοχή περιεχομένου. Μπορείτε να περιορίσετε ποιοι μπορούν να στείλουν περιεχόμενο στη συσκευή του παιδιού σας.

Instagram: Οι νέες λειτουργίες δίνουν στους γονείς τον έλεγχο των accounts των παιδιών τους

7. Ζητήστε βοήθεια

Αν το παιδί σας έρθει αντιμέτωπο με cyberflashing, παρέχετε του συναισθηματική υποστήριξη και, εφόσον κρίνεται απαραίτητο αναζητήστε βοήθεια από ειδικούς.

Με πληροφορίες από csii.gr

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved