Γιατί το παιδί μου μιλά για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο

Αυτοί είναι οι πιο συχνοί λόγοι που ένα παιδί παιδί μιλάει για τον εαυτό του σε τρίτο ενικό.

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες των παιδιών εξελίσσονται καθώς μεγαλώνουν και αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση λόγου ή στασιμότητα.

Για παράδειγμα, αν το παιδί σας μιλά στο τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του, ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για να προσδιορίσετε τον λόγο πίσω από αυτή τη συμπεριφορά.

Επίσης, ενδέχεται να παρατηρήσετε πως αναφέρεται στον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο, τείνει να χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες «αυτός», «αυτή» ή το δικό του όνομα ως υποκείμενο της πρότασης.

Διαταραχές ύπνου στα παιδιά: Γιατί συμβαίνουν και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Για να εντοπίσετε αν το παιδί σας μιλά στο τρίτο πρόσωπο, αναρωτηθείτε εάν χρησιμοποιεί συνήθως φράσεις για να μιλήσει για τον εαυτό του, όπως για παράδειγμα «Η Μαρία θέλει και άλλο κομμάτι κέικ», «δεν θέλει να κάνει μπάνιο» ή «νυστάζει»;

Ωστόσο, μόλις φτάσει στην ηλικία των 4 και συνεχίζει να μιλά στο τρίτο ενικό ίσως είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα.

Πολλοί γονείς αρχίζουν να προσέχουν «τα σημάδια» όταν τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο. Είναι, όμως, σημαντικό να λάβετε υπόψη την ηλικία του παιδιού, καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος έκφρασης μπορεί να είναι μέρος της ανάπτυξής του.

Εάν είναι ήδη στην προσχολική ηλικία και συνεχίζει να μιλάει στο τρίτο πρόσωπο, πρέπει να αναρωτηθείτε αν μιμείται αυτό που παρατηρεί στο σπίτι. Για παράδειγμα, αν του λέτε «η μαμά είναι κουρασμένη» ή «ο μπαμπάς δεν μπορεί να παίξει μαζί σου αυτή τη στιγμή », είναι πιθανό να επαναλάβει αυτή τη διατύπωση όταν μιλά για τον εαυτό του.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει από τα λάθη του

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες

1. Παιδική ψύχωση

Η παιδική ψύχωση περιλαμβάνει μια ευρεία ομάδα διαταραχών που έχουν μια κοινή βάση: το παιδί δεν μπορεί να διαφοροποιήσει την εσωτερική πραγματικότητα από την εξωτερική. Επομένως, οι λανθασμένες αντιλήψεις, οι παράλογες σκέψεις και οι φαντασιώσεις θεωρούνται αληθινές και προκαλούν σύγχυση και παρεμβάσεις στην καθημερινότητά του.

Η ψύχωση είναι σπάνια στα παιδιά και εμφανίζεται συνήθως στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του παιδιού. Ωστόσο, ορισμένα πρόδρομα συμπτώματα παιδικής ψύχωσης μπορεί να εμφανιστούν ήδη από την ηλικία των τριών ετών.

«Θέλω τον μπαμπά»- Τι να κάνετε όταν το παιδί σας προτιμά μόνο τον ένα γονέα από τους δύο

2. Διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού

Η ΔΑΦ μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά κάθε παιδί. Το να μιλάει για τον εαυτό του σε τρίτο ή δεύτερο πρόσωπο ή με ερωτήσεις είναι συνηθισμένο σε όσους έχουν ΔΑΦ και αποτελεί ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι .

Άλλα συμπτώματα:

  • Ηχολαλία: H αυτόκλητη επανάληψη φωνημάτων, λέξεων ή φράσεων αμέσως μετά την ακρόασή τους.
  • Εκφράζεται απρόσωπα ή δημιουργεί προτάσεις στις οποίες δεν υπάρχει υποκείμενο. Για παράδειγμα, λέει «η τσάντα στην ντουλάπα » για να δηλώσει ότι θέλει να βάλει την τσάντα στην ντουλάπα ή να την βγάλει από την ντουλάπα ή ότι κάποιος άλλος το έχει κάνει.
  • Συγκεκριμένες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
  • Περιορισμένα ενδιαφέροντα.
  • Δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση με συνομηλίκους.

Τι μας «λένε» οι ζωγραφιές των παιδιών για τη ζωή στο σπίτι;

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Εν ολίγοις, οι αιτίες που το παιδί σας αναφέρεται στον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο μπορεί να είναι ποικίλες και δεν είναι όλες εξίσου σοβαρές.Ίσως πρόκειται για μια απλή καθυστέρηση στην επικοινωνία ή ενδέχεται να υπάρχει μια σημαντική διαταραχή που απαιτεί θεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικευμένοι επαγγελματίες , όπως παιδίατροι, νευρολόγοι, ψυχίατροι, παιδοψυχολόγοι και λογοθεραπευτές είναι μερικοί από τους ειδικούς που μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των αιτιών και να σας υποδείξουν τι να κάνετε. Επομένως, όταν έχετε αμφιβολίες, αναζητήστε καθοδήγηση και απαντήσεις. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι σημαντική τόσο για σας όσο και για το ίδιο το παιδί.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved